Tetszik az új Eb-labda? Nézd meg ezeket a retró zsugákat!

2016. június 21. 09:52 ujnemzedek.hu
1968 óta jelölik a labdákon, melyik tornához tartoznak. Keresd ki a kedvenced, van miből válogatni!

Ahogy fejlődött a futball és a köré épített infrastruktúra, a média és a szponzori szerződések, úgy szélesedett az Európa-bajnokságokhoz és a világbajnokságokhoz köthető tárgyak-eszközök skálája. Logók, molinók, reklámok, mezek, labdák - ma már ezek is elengedhetetlen részei a nagy világeseményeknek. Ez a folyamat jól látható a labdák fejlődésénél is: egyre színesebbek-szagosabbak lettek az első, 1968-as verzió óta. 

 

Az első Eb-labdák valójában vb-labdák voltak. Amikor még 4 csapatos volt a kontinenstorna, az egész köré nem is szerveztek túl nagy csinnadrattát. Se előre kiválasztott rendezői helyszín, se saját labda. Így aztán az első Eb-labdák az azt megelőző világbajnokságok labdái voltak és ez így ment egészen 1984-ig.

 

1968 Adidas Telstar

 

1972 Adidas Telstar Durlast

 

1976 Adidas Telstar Durlast 2

 

...és a hó esetén bevetett társa, az Apolló

 

1980 Adidas Tango River Plate

 

1984-ben készült el az első hivatalos Eb-labda, ami amellett, hogy ez volt az első, csak az Eb-re készített dizájnnal rendelkezett, több dologban is eltért a korábbi focilabdáktól. Mivel az állatvédők igen erős lobbit folytattak a bőrből készülő labdák ellen, ezért ettől az évtől már állatbőrből, hanem egy bizonyos poliuretán anyagból. Az akkori szervezők egyébként úgy reklámozták, hogy az új, hiper-szuper technológia, amit kifejlesztettek a pontosabb rúgást segíti elő. Azóta nem bőrből készülnek a focilabdák. 

 

1984 Adidas Telstar Mundial

 

1988 Adidas Tango Europa

 

1992 Adidas Etrvsco Unico (erre a tornára sem készült külön labda, az 1990-es olaszországi vb labdáját, a kimondhatatlan Etrvsco-t használták, amire felírták az Eb-t is)

 

1996 Adidas Questra Europa

 

2000 Adidas Terrestra Silverstream

 

2004 Adidas Roteiro (minden idők legjobban gyűlölt labdája, a kapusok állandóan panaszkodtak a levegőben ide-oda szitáló zsugára)

 

2008 Adidas Europass Gloria

 

2012 Adidas Tango 12 (a régi, Tango labdák hagyományát ébresztették fel, egy új dizájnnal karöltve)

 

2016 Adidas Beau Jeu

 

SZURKOLJ VELÜNK!

 

Június 10-étől az Új Nemzedék 18 közösségi terében szurkolhatsz a magyar csapatnak (persze a többi meccset is kivetítőn izgulhatod végig). A belépés ingyenes, a csocsó, a Teqball és a FIFA Xbox bajnokság szabályait, a nevezéshez szükséges részleteket később újabb cikkben közöljük, addig is a te városodhoz létrehozott Facebook eseményen tudod követni az fejleményeket. Nyomj egy "Ott leszek!"-et és tudj meg mindent időben! 

 

Szombathely, Debrecen, Nyíregyháza, Békéscsaba, Miskolc, Zalaegerszeg, GyőrVeszprém, Kaposvár, Pécs, Szekszárd, Tatabánya, Kecskemét, Szolnok, Szeged, Eger, Salgótarján, Székesfehérvár.


Kapcsolódó cikkek