Szórakoztató és izgalmas filmötletek nyerték meg a támogatást

2015. január 10. 09:41 ujnemzedek.hu
Dokfilmek, portréműsorok, animációs művészeti alkotások és mesék is készülnek a Médiatanács segítségével.

Sok egyéb mellett a 2009-ben elhunyt Cseh Tamás énekes-dalszerző indián meséiből is készülhet újabb epizód a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa idei első ülésén hozott döntéseknek köszönhetően.

 

A tanácskozáson négy tematikus filmes pályázat új fordulóiban bírálták el a beérkezett pályázatokat: 43 animációs, ismeretterjesztő, dokumentumfilm és filmsorozat, valamint online tartalom részesül összesen 261 millió forint támogatásban.

 


Dokumentumfilmek, portréműsorok, történelmi visszatekintések, kortárs animációs művészeti
alkotások és gyerekeknek szóló meserajzfilmek is láthatók majd jövő évtől
a héten támogatást nyert pályázatoknak köszönhetően (kép: Wikipedia)

 

A filmes pályázatok közül 15 dokumentumfilmterv - köztük két határon túli pályázó - kapott mintegy 110 millió forint támogatást a 2014-ben meghirdetett Ember Judit-pályázat harmadik fordulójában. Forgatnak majd egy olyan szociális munkás eredményeiről, aki a Miskolc-Lyukóvölgyben mélyszegénységben élőket segíti, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyomortelep-felszámolási programjáról, Perczel Zita színésznő életéről, a menedzserbetegségek hátteréről, a Tisza Cipőgyárról, a Magyar Állami Népi Együttes történetéről és művészi korszakairól, valamint székely falvakról.

 

Film készül a jövőre 120 éves Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet történetéről csakúgy, mint a Sárközi-Duna ártéri gazdálkodásról. Portréfilmek születnek a vasfüggöny megnyitásáról és a berlini fal lebontásáról döntő katonavezetőkről, az 1956 után hazatért emberekről, egykori keletnémet menekültek visszaemlékezéseiről a páneurópai piknikről.

 

Az egyik támogatott alkotás egy ökör húzta ekhós szekérrel az országban vándorló fiatalemberről fog szólni, egy másik egy belvárosi fiatal pár somogyi falusi újrakezdéséről és megismerheti a közönség székelyudvarhelyi fiatal zenészek Budapestre vándorlásának történetét is.

 


Portréfilmek is születnek olyan történelmet meghatározó alakokról, mint Bem apó, a Ford T-modellt megalkotó Galamb József,
Für Lajos politikus, Japán első, magyar származású bibliafordítója, Bettelheim Bernát
és a csaknem százéves Olofsson Placid bencés szerzetes (kép: Wikipedia)

 

Az ismeretterjesztő filmek támogatását célzó 2014-es Kollányi Ágoston-pályázat harmadik fordulójában 10 filmterv pályázott sikerrel, amelyek összesen 77 millió forintot nyertek el. Filmet forgatnak a szilvásváradi lipicai lófajtáról, egy nyolcezer éves alföldi faluleletről, a magyar puszta rejtett kincseiről, Székelyföld I. világháborús kálváriájáról és háromszor öt percben mozgókép készül a természetfilmezés alapkérdéseiről is.

 

Az animációs filmek készítését ösztönző 2014-es Macskássy Gyula-pályázat harmadik fordulójában 9 alkotás jutott összesen több mint 65 millió forinthoz. Bucsi Réka haikuszerűen kapcsolódó jelenetekben eleveníti meg a vágy, a szerelem és a magány témáját LOVE - Szerelem címmel. Ulrich Gábor animációjában Szent Simeon történetét gondolja újra Balansz címmel. Szeiler Péter fotóanimációs technikával folytatja És ezt így hogy? című sorozatát az Ásványvíz epizóddal.

 


Dokumentumfilm-sorozatot forgatnak majd például az A38-on játszó
magyar előadóművészekről is
(kép: Wikipedia)

 

Lackfi János menzás gyerekverseit is megfilmesítik a verseskötet illusztrátora, Megyeri Annamária rajzai alapján. Újabb epizód készülhet el Cseh Tamás válogatott indián meséiből a néhai szerző narrációjával, ezúttal a Kojot és a waiscsu története elevenedik meg. Folytatódnak Bab Berci kalandjai, valamint a Borka és a varázsruha című, magyar motívumokra épülő mesesorozat. Animációs film készül Csupipupiról, a tiszteletbeli rendőrkutyából A cipőrágcsa címmel és képernyőre kerül Simon Réka Zsuzsanna A könyvgyűjtő király című meséje.

 

Az online videók gyártását finanszírozó 2014-es Neumann János-pályázat negyedik fordulójában szintén 9 pályázó - ebből egy határon túli jelentkező - jutott támogatáshoz összesen 9 millió forint értékben. Dokumentumfilm-sorozatot forgatnak majd például az A38-on játszó magyar előadóművészekről, a Palócföld kincseiről és a színházi világ mindennapjairól.

 

Forrás: MTI


Kapcsolódó cikkek