Don't panic: új rész jelenik meg a Galaxis Útikalauzból?

2014. június 2. 14:53 ujnemzedek.hu
Olyan szövegekre bukkantak a világhíres könyvből, amiket az író korábban a kukába dobott.

A világ "egyetlen, ötrészes trilógiája" hamarosan újabb kötettel bővülhet. A hihetetlenül vicces Galaxis Útikalauz Stopposoknak sorozat írójának, Douglas Adamsnek ugyanis megtalálták a sorrendben harmadik részhez, Az Élet, a Világmindenség meg Mindenhez készült vázlatait. A 16 fejezetnyi anyaggal Adams annyira elégedetlen volt, hogy inkább kukázta őket - most azonban előkerültek a gépelt oldalak, mikor az azóta elhunyt író archívumát tüzetesebb vizsgálatnak vetették alá a Cambridge- i Egyetemen.

 

Az eddig meg nem jelent részletek Jem Roberts új Douglas Adams-életrajzában, a The Frood című kötetben látnak majd napvilágot.

 

Ja, és 42! (kép: Pinterest)

 

- Nem úgy kell elképzelni a dolgot, mintha valami szeméttel állnánk elő - nyilatkozta Roberts. - Ez a változat egyszerűen briliáns volt, tele új és vicces karakterekkel. Hihetetlen szerencse, hogy megtaláltuk, sokan tényleg azt gondolták, hogy Adams megsemmisítette őket.

 

Arra a kérdésre, hogy akkor vajon miért nem volt elégedett az író a tetemes mennyiségű anyaggal, Roberts a BBC-nek elmondta: Adams akkoriban szakított a barátnőjével, ami rettentően megviselte. "Valószínűleg egy új kezdetet akart - minden szinten."

 

A szeptemberben megjelenő kötetben az első rész, a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvből kimaradt részek is megjelennek.

 

Douglas Noel Adams (Cambridge, 1952. március 11. – Santa Barbara, 2001. május 11.) angol író.

Legismertebb műve a Galaxis útikalauz stopposoknak, mely 1978-ban indult útjára, mint a BBC rádiós komédiája, mely később egy öt könyvből álló „trilógiává” nőtte ki magát, mely több mint 15 millió példányban kelt el. Ezt követte egy televíziós sorozat, rengeteg színpadi mű, képregények, egy számítógépes játék, és 2005-ben egy játékfilm - ugyanezen a címen. Adams hozzájárulását a brit rádiózáshoz az angol Radio Academy azzal jutalmazta, hogy beválasztotta hírességeinek csarnokába.

 

(BBC)


Kapcsolódó cikkek