Babát átugrani, vagy halat temetni furcsább szokás?

2016. március 10. 11:15 ujnemzedek.hu
Ha a világban kalandozunk, készüljünk fel nagyon bizarr helyzetekre.

A népszokásoknál viccesebb dolgok nincsenek- legalábbis akkor, ha nem abban a kultúrközegben nőttünk fel, ahol azokat gyakorolják. Mondunk is egy példát. Ha egy külföldi először jár Magyarországon, és véletlenül húsvét hétfőn érkezik, egészen biztosan nem fogja érteni, hogy a férfiak miért rohangálnak rondábbnál rondább öltönyökben, a lányoknak meg miért van olyan szaguk, mintha az összes parfümgyár egyszerre rontott volna nekik a termékmintákkal. Pedig nekünk ez teljesen normális.  Persze a disznóvágás sem kifejezetten az a program, ami egy gyenge gyomrú külhoninak kikapcsolódást jelent.

 

Ha viszont azt gondolnánk, hogy mi már mindent láttunk, erősen tévedünk, a nagyvilág ugyanis tartogat meglepetéseket. 

 

Spanyolországban például egy kis faluban még él a 400 éves hagyomány, hogy a gyerekeket egy ördögnek öltözött pasas átugorja. A gyerekek egy matracon fekszenek halálra rémülten, a szülők a matrac mellett állnak halálra rémülten, a helyiek pedig…hát szurkolnak, hogy az ördög nagyot ugorjon.

 

Fotó: Nick Gammon / Alamy

Ha dán vagy, és a 25. szülinapod beköszöntekor még nem vagy házas, akkor óvatosnak kell lenned. Egy helyi népszokás szerint ilyenkor a barátok bármikor letámadhatnak egy adag fahéjjal. Nem, nem megenni kell, egyszerűen a képedbe vágják. A dolog csak romlik, mert ha még harminc évesen sem sikerül házasodni, a fahéjat paprikaporra cserélik.

 

Fotó:stevenworster/creative commons

 

 Fiji: pálmafák, homok, gyönyörű tengerpart, és kedves helyiek, akik mindenáron azt akarják, hogy az érkező turista hajtson fel egy pohárkával a helyi welcome drinkből, aminek neve kava, egy növény gyökeréből készítik, a hatása pedig szuper: minimum elzsibbasztja a nyelvet, de gyakran az egész arcot, és nagyon gyorsan álomba szenderíti a fogyasztót.

 

A görögök nem vacakolnak a fogtündérrel, ha egy gyereknek kiesik a tejfoga, akkor azt illik felhajítania a háztetőre (drukkolunk, hogy ne egy tízemeletesben lakjanak), ugyanis ez fejezi ki azt az igényt, hogy később majd szeretne erős csontfogakat.

 

Tenerifén a hamvazószerdán tartott karneválnak van egy egészen fura pontja: a múlt gondjaitól jelképesen megszabadulni vágyó lakosság ugyanis ekkor fog egy döglött szardellát, és eltemeti azt. Előtte meg felravatalozzák, és rendesen meg is gyászolják.

 

Fotó: Zigzag Images/Alamy

 

Persze ezek kismiskák ahhoz képest, amit Pápua Új-Guineában tapasztalhat a gyanútlan turista. Előre szólunk, hogy ez durva lesz. Bizonyos régiókban tartja még magát az a szokás, hogy az elhunyt felmenőket kifüstöljék, aztán felvigyék a tetemet egy sziklafalra, hogy onnan vigyázzák a falut. Ja, és nem az van, hogy a holtestet eldugják egy repedésbe, nem, alaposan kikötözik, aztán aki arra jár, megnézegetheti magának.

 

 


Kapcsolódó cikkek

Aki híres és elismert, nyilván különc is kicsit. Oké, ez nem annyira nyilvánvaló, de az illetőnek azért tuti vannak olyan szokásai, amitől megerősödik, ami előrehajtja, mikor már túl bogáncsos a celebség. Aztán van úgy, hogy ezek az allűrök átmennek bizarrba.
olvasd tovább