5 csodás magyar tó, amit imádni fogsz, ha nem szereted a Balcsis tömeget

2016. április 26. 09:37 ujnemzedek.hu
Nem csak a Magyar Tenger létezik, higgy nekünk!

1. Velencei tó

 

Oké, létezik a Velencei tó, nagy dolog, mindenki tudja. Na de azt is tudod, hogy a Velencei tó közel a legjobb alternatíva, ha az éveid alatt nem sikerült kibékülni a balatoni tömegekkel? Ha a haverokkal ugrasz le egy sátras-sütögetős hétvégére, akkor nem csak olcsó(bb), de nagyon szuper helyszín Magyarország harmadik legnagyobb tava. Tudtad például, hogy a napsütés hatására, valamint a sekély, átlagosan 1,5 m-es mélysége miatt Európa egyik legmelegebb tava? A víz hőmérséklete elérheti a 26-28 °C-ot is. A partján kempingek, zárt strandok, büfék, sütögető-helyek teszik lehetővé a lakókocsis, sátras lazulást, persze annak is van lehetősége megmártózni a Velencei tóban, akinek a wellness és a szállodai szoba a kedvence. A tónak van saját honlapja is, amin sok ajánlat közül válogathatsz, ezt ide kattintva éred el.

 

 

 

2. Órfűi-tó

 

Az Orfűi-tavak egy mesterséges tórendszer, amely Pécstől kb. 10 km-re északnyugatra, a Mecsek északi-lábánál helyezkedik el. A tónak, mint tározónak többirányú rendeltetése van. Az árvízvédelem, üdülő övezet, vízi sportok adottságainak megteremtése mellett a sporthorgászat is kiemelkedő szerepet kapott. A tó vízszintje 70 m-rel magasabban van a Balaton vízszintjénél, átlag mélysége 3,3 m. Az Orfűi tórendszert a Vízfő-forrás bő karsztvize táplálja. A mintegy 5 km hosszú tórendszert négy tó alkotja: a Pécsi-tó, a Herman Ottó-tó, a Kovácsszénájai-tó és az Orfűi-tó. Utóbbi a helyszíne az évről évre nagyobb népszerűségnek örvendő Fishing on Orfű fesztiválnak, de év közben sem áll meg az élet. A környék legfőbb ismérve, hogy csodálatos, szinte festői környezetben üdülhet az odalátogató, aki hódolhat a wellness szállodák kényelmének, a vízi parkoknak, a biciklis kikapcsolódásnak, a lovaglásnak, de megismerheti a környék hagyományait is az ófalun keresztül. További részleteket itt találsz.

 

 

3. Bánki-tó

 

A Bánki-tó egy apró tó a Nógrád megyei Bánkon. A 7 hektáron elterülő, átlagosan 4 méter mély tó a fürdőzők és a horgászok körében is közkedvelt. Vízének hőmérséklete nyáron a Balatonéhoz hasonló, északi oldalán egy 58 szobás wellness hotel, déli partján egy hatalmas kalandpark épült, ahol mászó pálya, tenisz, tollaslabda és kosárlabda pálya, óriás sakk vár. A szálloda melletti strand főidényben a nappali órákban fizetős, este és főidényen kívül szabadon használható. 2009 óta minden évben megrendezik itt a Bánkitó Fesztivált (nem is Magyarországon lennénk, ha nem lenne a tavon egy fesztivál), így a festői környezetben élvezheted a zenei koncerteket, színi előadásokat, és nyári hétvégeken a szabadtéri mozi vetítést. A szálloda és mellett egy kempingben és több magánpanzióban is álomra hajthatod a fejed egy-egy átstrandolt és átlángosozott nap után. 

 

 

fotó: bankitofesztival.blog.hu

 

4. Tisza-tó

 

A Tisza-tó, régi nevén Kiskörei víztározó) Magyarország második legnagyobb tava és legnagyobb mesterséges tava a Tiszán, az Alföld északi részén, Heves megye délkeleti szélén, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye határán fekszik. A Tisza-tó nyújtja az egyik legszélesebb szórakozási lehetőséget a honi tavaink közül: a tó környékén nagyon népszerű a falusi turizmus és a tó körül kempingek, szállodák, strandok épültek. A part mentén hat szabad strand, Tiszafüreden pedig termálfürdők kínálnak fürdési lehetőséget, Abádszalók környékén a vízi sportok széles skálája gyakorolható, beleértve motoros vízi sportokat is. A horgászat is engedélyezett, a vadvízi világ nagyon sokszínű, ezt pedig a kerékpárutakon, gyalogosan a túra utakon, de akár lóháton vagy csónakkal is be lehet járni a környéket. Pár évvel ezelőtt Poroszlón megnyílt az Ökocentrum, mely 735 000 liter össztérfogatú akváriumrendszerével büszkélkedhet, ami nem mellesleg a legnagyobb édesvízű akvárium Európában. A főépületet 7 hektáros szabadidőpark veszi körül állatbemutatókkal és játszóterekkel; skanzenje a 19. századi életmódot mutatja be. Az ökocentrum kikötőjéből vízitúrák és kishajós kirándulások indulnak. Ja, és van egy csomó fesztivál is, csak keress rá! 

 

 

fotó: Wikipédia

 

5. Fertő-tó

 

A Fertő Magyarország északnyugati határa mentén, Sopron közelében található lefolyástalan tó. Tudtad róla, hogy több mint 20 ezer éves? Nem, mi? Mondunk még ilyen okosakat. Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize és Európa legnyugatabbra fekvő sztyepptava és szikterülete. Nagyobb része Ausztriához, a többi pedig Magyarországhoz tartozik. A Fertő-táj és ennek részeként maga a tó is a világörökség része. Magyarországi partvidékén a Fertő–Hanság Nemzeti Park, az ausztriai a Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Park található. Ha pedig szereted a meleg vizet, kifejezett szerencséd van a Fertő-tóval, mert a Balaton után Közép-Európa második legkönnyebben felmelegedő tava, a hőmérséklete nyaranta nem ritkán eléri a 30°C-ot. Kifejezetten kedvelt úti cél, ha a biciklis kirándulókat nézzük, de kitűnő hely a családi kirándulásra is, de szerveznek sétahajózást, kisvonatos városnézést, túrát a kőfejtőhöz. Szállásokat tekintve panziók, apartmanok, vendégházak, campingek várnak. További infót itt találsz


Kapcsolódó cikkek