Tippelj: mi a web legnépszerűbb színe?

2016. szeptember 14. 11:34 ujnemzedek.hu
Segítünk: nem, nem a zöld. Nem is a sárga. De akkor melyik?

Jó, mielőtt lelőjük a poént, nem tudjuk nem beszúrni az idevonatkozó videót a Gyalog Galopp című klasszikus kacagtatóból: 

 

 

Na jó, akkor elmondjuk:

 

a kék színről van szó.
 

Nagyon durva, de ha a Wired cikkét vesszük alapul, akkor a net egy veszettül szomorú hely. Ők indítottak a szójátékkal, nem mi - hiszen a blue nem csak kéket jelent, hanem csüggedtséget meg szomorúságot is. Számosítsunk: a sárgánál és a vörösnél kétszer annyi webszájton domináns szín a kék, és akkor a zöldről még szó sem esett - azt háromszor nyomná le, ha versenyről lenne szó.

 

Nem arról van szó, hanem trendekről: a lap által megszólaltatott, ultramenő webdesigner szerint egészen pontosan a türkíz az, amely uralkodik a neten. Paul Herbert csinált is egy felmérést, amit végül ebben a képben foglalt össze:

 


(kép: Wired)

 

Ha jobban belegondolunk persze, nem spanyolviasz az, amit Herbert mond: gondoljunk csak a Facebookra, ami csurig van kékesítve. Érdekes azonban, hogy a designer szerint (bár ez nyilván nem szembetűnő) még maga a Google is túlhájpolja ezt a színt - viszont az Amazon például más weboldalakhoz képest alultolja. 

 

Herbert nem hagyja abba a kutatást - tovább szélesítené a dolgot, még több népszerű weboldalt vizsgálna át, sőt, tervezi, hogy országok szerint is lebontásokat készít, "Azt szeretném - mondta - hogy rájöjjünk, mi a szerepe ennek a színnek: vajon sima ízlésbeli különbségről beszélünk, vagy a design az, ami ezt az eredményt hozta."

 

És neked mi a kedvenc színed?

 


Kapcsolódó cikkek