Tévézés és multitasking: ennyire függünk a képernyőtől

2015. november 5. 10:04 ujnemzedek.hu
Mit tippelsz, mennyi időt tölt egy átlagos tinédzser videójátékokkal?

Naná, hogy mindannyian ragadtunk már órákig a képernyő előtt (hajnalig tartó WoW partik, sorozatok rogyásig, megvan?), a Common Sense Media felmérése azonban minimum álleejtős. 2658 fiatalt kérdeztek meg arról, hogy körülbelül mennyire foglalja le őket a villódzás egy nap: a kimatekozott idő alatt gyalog 5 km/órával számolva elérnél a budapesti Hősök terétől Esztergomig, illetve a magyarok olvasási sebességet alapul véve befejezhetnél egy 86400 szóból álló orosz nagyregényt. Nem is beszélve arról, hogy ha ennyit aludnál, totál kipihennéd magad. Szóval érdekel, hogy mennyi az annyi?

 

 

9 óra.

 

A Common Sense Media felméréséből kiderült ugyanakkor, hogy baromi hagyománykedvelők vagyunk, már ha a régi technológiák iránti tisztelet annak számít: a diákok kedvencei a mindenféle újdonságok helyett még mindig a zenehallgatás és a tévé. A 8 és 12 év közöttieknél a tévé a favorit: 62 százalékuk minden nap nézi. A videojátékok terén a fiúk a gémerkirályok: egy tinédzser fiú átlagosan napi 56 percet tölt ezzel, míg a lányoknál ez a töredéke, alig hét perc.

 

 


Le se veszi a szemét. (kép: Pinterest)

 

 

Az offline.hu híradása szerint a multi tasking a tinikre is lecsapott: a diákok 76 százaléka hallgat zenét, miközben leckét ír, és ezeknek a gyerekeknek a fele azt mondja, kedvenc dalaik kifejezetten segítik a haladást - annak ellenére, hogy szakértők szerint nem ez a helyzet. Mások azt mondják - a válaszadó diákok fele -, hogy olykor tévéznek vagy a közösségi oldalakat is használják leckeírás közben. Ez utóbbinak tényleg lehet segítő szerepe, hiszen olykor a társaiktól itt tudnak a leggyorsabban megkérdezni valamit a házi feladattal kapcsolatban, de persze sokszor másra is terelődhet a szó.


Kapcsolódó cikkek