Komoly bajba keverhet minket egy-egy kamuprofil

2014. november 12. 10:02 ujnemzedek.hu
Akár a börtönbüntetést is kockáztatjuk, amikor nem valós profilt használunk a közösségi oldalakon.

Rengetegen használnak kamuprofilokat.  A többség inkább csak heccből vagy a névtelenség megőrzése miatt kreál újabb és újabb álszemélyiségeket, de akadnak olyanok is, akik így akarnak pénzhez jutni, a szexuális bűnözők pedig csalinak használják. Klausz Melinda évek óta az egyik legkeresettebb közösségi média specialista Magyarországon, több könyve is megjelent már a témában, oktat, kampányokat és nyereményjátékokat tervez és szervez.  Az utóbbiaknál rendszeresen felbukkannak az álprofilokkal ügyeskedők

 


Saját magunknak is gondot okozhatunk az álprofilok használatával (fotó: Lénárd Tamás)

 

Miért gond, ha valakinek kamuprofilja van? Semmilyen törvény vagy szabály nem tiltja.

 

Amikor regisztrálunk egy közösségi oldalon, akkor az egyik utolsó lépésként elfogadjuk az oldal szabályzatát. Abban benne van, hogy mindenkinek egy és valós tartalmakkal kitöltött profilja lehet. Ez nem csak a közösségi oldalakra vonatkozik, ugyanígy van az e-mail rendszereknél, apróhirdetési és társkereső oldalaknál is – azaz minden olyan felületen, ahol magánszemélyként veszünk részt.  A valódi és saját néven kívül a Facebooknál például az is benne van, hogy profilkép alapján azonosíthatónak kell lennünk. Ez például fontos lehet, amikor a rendszer úgy érzékelni, hogy valaki illetéktelenül akar belépni a profilunkba. Ilyenkor arra kér, hogy azonosítsuk magunkat, aminek egyik módja, hogy ismerőseinket kell képeik alapján azonosítanunk.  Itt problémát jelenthet, ha nem felismerhető valaki  vagy egy ismert rajzfilmfigura néz vissza ránk.

 

Mit kockáztatunk a hamis regisztrációnkkal?

Elvileg bármikor kizárhatnak minket az oldalról, de gondoljunk bele mennyi olyan applikáció, szolgáltatás vagy oldal van ahova Facebook vagy Google profilunkkal lépünk be, ebben az esetben onnan is kiszorulhatunk. Ugyancsak kellemetlen helyzet, ha mondjuk egy állásra akarunk jelentkezni e-mailen, de nem a valós nevünket adtuk meg a regisztrációkor. Sok esetben a rendszer nem engedi megváltoztatni azt csak harminc nap után.  Az sem veszi ki túl jól magát, ha valahol meg akarjuk mutatni az egyik közösségi profilunkat, de azon nem a mi nevünk szerepel, arról nem is beszélve, hogy egy nyereményjátéknál sem fogjuk tudni bizonyítani, hogy a díj minket illet.

 


Pedofilok ellopják a képeket, amit a szülök kitesznek a gyerekeikről és kialakítanak egy valósnak tűnő
személyiséget és ezen keresztül próbálnak másokat is behálózni. (fotó: Lénárd Tamás)

 

Eddig arról beszéltünk, hogyan szúrunk ki magunkkal, ha nem valós adatokat adunk meg. Mi a helyzet, amikor minket akarnak becsapni?

Azt már sokan hallották, hogy egy-egy ismert embernek mennyi kellemetlensége származott már abból, hogy a bárhol megtalálható képeiket felhasználva visszaéltek a „személyiségükkel”. Ennél azonban sokkal durvább, amikor pedofilok akár egy lelkes anya által a gyerekről megosztott fényképek és információmorzsák  alapján egészen valóságos profilokat hoznak létre és utána ezen keresztül próbálnak más fiatalokat behálózni. Az általános hiszékenységünket is sokan kihasználják. Felajánlanak egy márkás drága terméket a valós ár feléért, amikor postai utánvéttel kifizettünk a csomagot csak egy követ találunk a dobozban.  

 


A kamu profilok többségét könnyen kiszúrhatjuk. Árulkodó lehet a túl "steril" és túl jó minőségű fotó vagy a semmitmondó borítókép.
Lebuktathatja túl kevés ismerős vagy, hogy semmilyen személyes bejegyzés és kapcsolódó komment nincs az üzenőfalon. (fotó: Lénárd Tamás)

 

Mit tehetünk az ilyen átverések ellen?

A legegyszerűbb, ha nem jelölünk vissza csak olyat, akit valójában ismerünk. Nem árt arra sem odafigyelni, hogy magunkról megosztott dolgokat kinek tesszük láthatóvá.  Rengeteg dolog kiolvasható valakinek az idővonaláról. Ezek alapján sokkal megbízhatóbbnak és szimpatikusnak tűnhet egy idegen is, hiszen sokkal pozitívabbnak értékeljük azokat az embereket, akikről azt gondoljuk hasonlóak hozzánk.

 

A nyereményjátékokkal mi a helyzet? Mekkora előnyre tehet szert valaki, ha több néven vesz részt bennük?

Vannak olyanok, akik akár több száz profilt is létrehoznak az esélyek növelésért a sorsoláskor vagy, hogy magukra szavazzanak, a nyereményeket később pedig egyszerűen eladják. A legtöbb rendszerben a játék szervezője már egy kis odafigyeléssel ki tudja szűrni ezeket, de még így is sokan vannak. Én is leveleztem olyan 16 éves hacker sráccal, akit az egyik ilyennél lebuktattam.  Legalább 200 különböző profillal próbálkozott és a legmeglepőbb az volt, hogy egyáltalán nem érezte, hogy probléma lenne ezzel.  A valóság az, hogy ez bűncselekmény: nem más, mint csalás. Bizonyos értékhatár felett már 3 év börtönnel is büntethető a dolog. Rákerestem a nevére és legalább száz nyereményjátéknál dobta már ki, mint korábbi nyertest.


Kapcsolódó cikkek