Filmet írt egy mesterséges intelligencia - naná, hogy sci-fit

2016. június 10. 13:03 ujnemzedek.hu
Benjamin "fejébe" egy rakás forgatókönyvet töltöttek fel, aki aztán ezekből mixelte ki a sajátját. Aminek mondjuk sok értelme nincs.

Korábban hatalmas hír volt, hogy muzsikát szerzett a Google mesterséges intelligenciája: a Project Magentát azért hozták létre, hogy azt elemezzék, az AI (ha már olyasmikre képes, mint hogy elbeszélgessen egy vadidegennel) képes-e művészetben, vagy ezen belül összefüggő történetekben gondolkodni. A dolog sikeresnek mondható - a Magenta legalábbis összehozott egy 90 másodperces cuccot, amit meg is mutatunk:

 

 

A kérdés itt az, amit az irodalomórán szokott feltenni az egyszeri tanerő: mit akar mondani a költő? Illetve pontosabban: 

 

 

Akart-e mondani egyáltalán valamit?

 

Vagy lehet, hogy ez a másfél perc csupán a feltöltött rengeteg adathalmaz megszűrt, kiválogatott, egymáshoz puzzlézott darabjainak összessége? A választ rátok bízzuk - amiről most beszélni szeretnénk, az még egy ennél is izgalmasabb (és némileg ijesztőbb) projekt: a Sci-Fi London filmfesztiválon debütált egy mozi, aminek a forgatókönyvét egy Benjamin nevű (egyébként saját magát hívja így) mesterséges intelligencia hozta össze. 

 

 

Hogy ez mit jelent? Nos, a tervezők fogták a tudományos-fantasztikus filmek (például az Alien, a Logan futása, vagy a Ghostbusters) szövegeit, feltöltötték Benjamin "agyába", aki ezekből pakolta össze a Sunspring című alkotást. Ben persze nem elégedett meg párbeszédekkel, némi instrukcióval is ellátta a leendő rendezőt (mondjuk a színészeket nem - nekik maguknak kellett kitalálni, mit is kezdjenek a felskiccelt sorokkal), és ennek alapján le is forgott a 9 perces mozi. Erős lesz, nagyon figyelj: 

 

 

Ha dunsztod nincs, ez az egész mi akart lenni, akkor ne magad okold: a forgatókönyv egy nagy katyvasz, se füle-se farka, szóval Benjamin hollywoodi pályafutása egyelőre veszni látszik (ámbátor lehet, hogy ez elhamarkodott kijelentés részünkről). A Thomas Middleditch (a Szilícium-völgyből lehet ismerős), Elisabeth Gray és Humphrey Ker főszereplésével készült mozi inkább érdekes kísérlet, mint színtiszta élvezet, annak viszont kitűnő. Tegyük hozzá: Benjamin csinálta a filmhez a zenét is - hogy jobb-e mint a Magenta muzsikája, azt talán döntsd el te. 


Kapcsolódó cikkek