Figyelem: csipogó pixelszörnyek üldözhetnek az utcádban

2015. április 1. 11:31 ujnemzedek.hu
Vagy körözhetsz kígyóval a kedvenc kliped előtt. Itt vannak a legjobb minimál játékok.

Ha az ember nem csak buta techbarbárként kajtat a mindenféle URL-címek között, hanem kicsit odafigyel, hatalmas kincsekre bukkanhat a neten. Főleg igaz ez azokra az arcokra, akik odáig vannak a 80-as évek minimáljátékaiért, amelyek egyik legnépszerűbb darabja, a Pacman kis kereséssel már szinte az összes olyan helyen fellelhető, ami fölé oda van írva, hogy Google.

 

 

Szép szokás ugye, hogy a keresőóriás egyedi kezdőoldalakkal emlékezik meg egy adott nap fontos eseményéről. Így volt ez 2010. május 23-án is, amikor 30 éves lett a világ egyik legjobb játéka, ám a jópofa húzás nem várt gazdasági károkat okozott: a The RescueTime blog felmérése szerint a dolog miatt világszerte körülbelül 120 millió dollár úszott el. Kutatások szerint ugyanis az átlagos felhasználó négy és fél percet tölt a keresőoldalon naponta, s ez körülbelül 22 oldalletöltést jelent. Ám a játszható Pacman logó megjelenése után ez az idő jelentősen meghosszabbodott. A felhasználók átlagosan 36 másodperccel időztek tovább a kereső kezdőlapján, mint korábban – addig tolták a Pacmant, amíg csak bírták.

 

Marissa Mayer, az internetes keresőoldal alelnöke akkor közölte, hogy a számítógépes játék születésnapja alkalmából csupán rövid időre tervezték Pacman szerepeltetését a nyitólapon, a nagy siker meggyőzte őket arról, hogy a www.google.com/pacman oldalon található játéknak továbbra is online kínálatuk részét kell képeznie. Az pedig külön nagy királyság, amit a cég az idei bolondok napjára időzített – aki most a Maps-re téved megkeresni, hogy hogyan juthat el a A-ból B-be, ismét egy Pac-Man logóval találhatja szemben magát. Amit ha megnyom, akkor akár a saját utcájában is lenyomhatja a négy szellemet: Blinky-t, Pinky-t, Inky-t és Clyde-ot.

 

 

Játszani egészségügyi okokból is szuper

Amerikai és kínai kutatók olyan 60 és 89 év közöttieket vizsgáltak, akiken nem segítettek az antidepresszánsok. Miután négy héten át olyan számítógépes játékokat játszottak, amelyek a szellemi erőnlétet növelték, az idős résztvevők felélénkültek.

 

 

Repülj!

 

Van ám még a Pac-Mannél is tutibb dolog – például az, hogy körberepülhetjük a Földet a Google Earth nevű programban. A fejlesztők ugyanis elrejtettek egy apró, de nagyon látványos repülő szimulátort. A dolog ugyan letöltős (link) de ne aggódjon senki: a program teljesen magyar nyelvű változatban elérhető.

 


Repülni fogsz. (kép: google.maps)

 

Telepítést követően CTRL+ALT+A billentyűkombinációt megnyomva felugrik egy ablak, ahol kiválaszthatjuk, éppen aktuális kedvünk szerint, hogy sétarepülő vagy F-16-os pilótaként repüljük-e körbe virtuálisan bolygónkat.

 

Kígyó!

 

Akinek még nemokos telefon jutott mobilkészülék gyanánt, az nagyon jól ismeri a Snake! című, rettenetesen időrabló játékot. Na, ha még nem untuk meg, a kedvenc kllipjeink vagy holmi mozibemutatók helyett a cucc Youtube-on játszható. Ha elindítunk egy videót, majd megállítjuk, és ezután egyszerre nyomjuk le a 3 alsó nyilat, akkor elindul játék a videó helyén - a kígyó a nyilakkal irányítható!

 

Dínó!

 

A Google arról is gondoskodott, hogy ha nincs net, legyen mivel elütni az időt, míg wifi-közelbe nem kerülünk. Ilyenkor ugye Chrome-ban mi történik? Áll egy pixeldínó, és bután néz. Ám ha rányomunk az állatra, vagy ütünk egy space-t, elindul a játék: a dínó nekilódul, és megpróbálja kikerülni a szembefutó kaktuszokat. Amikor beleszaladunk egy kaktuszba, akkor a játéknak vége szakad. Nem nagy cucc, de webmentes időkre tökéletes szórakozás.


Kapcsolódó cikkek