Általános iskolai tananyag készül az online adatvédelemről

2015. február 11. 06:00 ujnemzedek.hu
Informatikai vállalatok és civil szervezetek fogtak össze, biztonságosabb internetezésért

2015 végére az unió minden tagállamában alkalmazható adatbiztonsági-adatvédelmi oktatási programot dolgoz ki általános iskolásoknak a lengyel és a szlovén társhatósággal, valamint egy belgiumi egyetemmel közösen a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) - mondta el Péterfalvi Attila elnök február 10-én, a tizenkettedik alkalommal megrendezett Biztonságosabb internet nap budapesti rendezvényén. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérésére informatikai vállalatok és civil szervezetek fogtak össze, hogy felhívják a figyelmet a biztonságosabb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira.

 

Az esemény budapesti sajtótájékoztatóján Gonda Gábor, a HP Magyarország Kft. vezérigazgatója, a Gyermekmentő Szolgálat tagja elmondta, hogy Magyarország Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiája nevesítve tartalmazza az online gyermekvédelem elősegítését és a társadalom informatikai biztonságtudatosságának ügyét. Mint társadalmi felelősséggel bíró nagyvállalat, a HP Magyarországon is segíti az állami és a civil szervezetek munkáját a biztonságosabb és jobb internet megteremtésében.

 

Dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke előadásában kiemelte, hogy a szakembereknek abban van nagy felelőssége, hogy a veszélyekre és megelőzésük lehetséges módjaira felhívják a nethasználók figyelmét, de ha a felhasználó bajba kerül, akkor is ott kell lenni, megadni a maximális segítséget. A szakembereknek arra is készen kell állniuk, hogy tapasztalataikat összegezni tudják, felismerjék a negatív tendenciákat, és azokra minél hamarabb megoldásokat találjanak a jogalkotók segítségével. A NAIH ezen szempontokat kiemelten kezeli, ezért is folytatja a „Kulcs a net világához” című hosszú távú projektjét, és kapcsolódik be szívesen más hasonló kezdeményezésekbe is.

 


Az osztályfőnöki órákon kerül majd elő a tananyag (kép: Pinterest)

 

 

Péterfalvi Attila megemlítette: az osztályfőnöki, az etika- és az informatikaórákba integrálható képzés fő célja az, hogy morális-etikus hozzáállásra nevelje a fiatalokat, ugyanakkor képzést nyújtson a pedagógusoknak, hogy hozzájuk fordulhassanak azok a gyerekek, akik szüleiktől vagy kortársaiktól nem kapnak elegendő támogatást, ha támadás, zaklatás éri őket a világhálón. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az adatbiztonság és az adatvédelem témakörét komplexen kezeljék az iskolai oktatásban. Az MTI érdeklődésére a NAIH elnöke elmondta, fogadókészséget tapasztaltak a most készülő anyag iránt a magyar kormányzat részéről, de az legkorábban a 2016-os tanévben válhat a tananyag részévé.

 

Ormosi Viktor, a HP kereskedelmi igazgatója szerint különösen fontos, hogy az oktatási intézményekben megvalósuljon a gyermekek védelme az internethasználat során. Javaslatuk egy olyan rendszer kialakítása, amellyel számos, gyermekeket érintő hasznos szolgáltatás zavartalanul üzemeltethető, miközben a rendszer ellehetetleníti a nem rendeltetésszerű használatot. A HP magas fokú intelligenciával rendelkező hálózati és biztonsági technológiái ezekre a problémákra nyújtanak megoldást, ezáltal központosított gyermekvédelmi rendszer kiépítését teszik lehetővé.

 

Schubauer Krisztina, a Microsoft Magyarország vállalati felelősségvállalási tevékenységéért felelős munkatársa kiemelte, hogy a vállalat hisz abban, hogy minden fiatal számára egyenlő esélyekkel kell biztosítani azokat az informatikai ismereteket és eszközöket, amelyek hozzásegítik őket a folyamatos fejlődéshez. A Microsoft a YouthSpark kezdeményezésével több mint 50 ingyenes programot kínál a fiataloknak a digitális írástudás alapjainak elsajátításától egészen a haladó informatikai ismeretekig. Egyik ilyen a Webvelem program, melynek középpontjában a „felelős digitális polgár” szemlélet népszerűsítése áll, beleértve az internet veszélyeinek bemutatását, az online etikettet és a felelős viselkedést.

 

A rendezvényen adták át annak az első alkalommal meghirdetett pályázatnak a díjait, amelyre fiatalok nevezhettek az internetbiztonság fontosságát és a világhálóban rejlő lehetőségeket bemutató animációs, rövid- vagy riportfilmekkel. A díjat a Biztonságosabb internet napot konzorciumban szervező nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat pályázatának eredményeként ítélték oda.

Forrás: MTI/Edupress


Kapcsolódó cikkek