Váltságdíjat kér a telefonért egy új vírus

2014. június 6. 10:28 ujnemzedek.hu
Zárolja a különböző kép, videó-és dokumentumfájlokat, pénzt kér a feloldásért.

A hvg.hu értesülései szerint körülbelül 5000 forintos váltságdíjat kér egy orosz nyelvű üzenet a telefon tulajdonosától, miután a vírus hozzáfér a készülék fájlrendszeréhez. Számtalan olyan vírus van, mely ilyen fenyegetést küld, ám ez komolyabb, mivel zárolja a telefon fájljait, és a hozzáférést csak a pénz befizetése után engedélyezi újra.

Könnyen a saját telefonunk áldozatai lehetünk (Kép:allfreedownload.com)

 

Az üzenet orosz nyelven érkezik, nyers fordításban ezt jelenti

 

„Figyelem! A telefonját zároltuk! A készüléket lezártuk, mivel azon gyerekpornót, állatokkal való közösülést és egyéb perverz videókat néztek és terjesztettek. A készülék feloldásához 260 UAH megfizetése szükséges.

1. Keresse meg a legközelebbi fizetési lehetőséget.

2. Válassza a MoneXy-t.

3. Üsse be (kitakarva).

4. Utaljon 260 hrivnyát a megadott számlaszámra.

Ne felejtsen el számlát kérni! Fizetés után 24 órával a készülékét feloldjuk. Abban az esetben, ha nem fizet, készülékéről minden adatot törlünk!”

 

A vírus a telefon SD-kártyáján lévő jpeg, jpg, png, bmp, gif, pdf, doc, docx, txt, avi, mkv, 3gp, mp4 fájlt titkosítja egy kódolási eljárással.

 

„Gyógymód” nincs a vírusra, a szakértők azt tanácsolják, hogy készítsenek gyakran biztonsági mentést a telefonról, illetve használjanak vírusírtó szoftvereket. A fizetést nem javasolják, hiszen nincs garancia arra, hogy a zárolást ezután feloldanák.

 

Forrás: hvg.hu

      


Kapcsolódó cikkek

Az ismert Norton mögött álló Symantec információbiztonsági cég alelnöke úgy fogalmazott: az antivírus megoldásaik halottak, nem szolgálják eredeti céljaikat.
olvasd tovább