A gépek többet tudnak rólunk, mint mi magunkról?

2014. június 23. 13:29 ujnemzedek.hu
Digitális nyomainkat elemezve a simán rájöhetnek olyan összefüggésekre, amikre nem is gondoltunk.

A Huffington Post egyik szerzője szerint, egyre valószínűbb, hogy a közeljövőben egy szuperszámítógép össze tud majd fűzni olyan információsorokat, amivel könnyedén megtalálja a közmondásban szereplő tűt a digitális szénakazalban.

 

Bármit is teszünk az interneten, az nyomot hagy. Az információk egy részét tudatosan adjuk meg egy-egy közösségi oldalon például - ilyen a nevünk, születési adataink, lakó és tartózkodási helyünk, kedvenc filmjeink stb. Ahhoz sem kell túl okos nyomozónak lennünk, hogy a Facebook posztjai alapján megmondjuk valakiről, hogy mi mostanában a kedvenc dala vagy épp rajong-e az autókért. A hálózatba kapcsolt számítógépes rendszerek ennél persze jóval többre képesek. Elemzik milyen oldalakt látogattunk meg, mire kerestünk rá, kivel kerültünk kapcsolatba. Algoritmusok alapján így könnyedén „megmondják” melyik cég hirdetése érdekelhetne minket a legjobban. Ez pedig már a jelen.

 


Követhetőek a netes nyomaink is (kép: All-free-download.com)

 

A jövőben –a szakértők szerint- azonban arra is képesek lesznek ezek a programok, hogy pontosan megmondják, mit teszünk majd a jövőben, azaz megjósolják, hogy mikor akarunk, mondjuk befizetni egy utazásra, mikor használódik el a futócipőnk és melyik csapara fogadunk majd egy jövőbeli világbajnokságon.

 

Természetesen rengeteg személyiségjogi és filozófiai kérdési is felmerül ezzel kapcsolatban - arról nem is beszélve, hogy mennyire tévedhetetlen egy gép. Képesek lesznek a jövő rendszerei például arra is, hogy észrevegyék, ha mi csak valamilyen munkahelyi feladat miatt keresgélünk - például utazási irodák ajánlatai között, és a Facebookon is csak egy hamis profilunk van - amivel ránk egyáltalán nem jellemző tartalmakat osztunk meg? Hamarosan kiderül.


Kapcsolódó cikkek