Vajon belénk van kódolva a hősiesség?

2015. július 3. 10:51 ujnemzedek.hu
Vannak, akik maguktól berohannak az égő házba kimenteni valakit, mások csak nézik. De miért?

Bárki lehet átlagemberből hős egy szempillantás alatt, csupán lélekjelenlét kérdése. Először nézzük a példát rá: két vadidegen ember elkezdi elkapkodni az égő ház emeletéről kiugró lakókat.

 

 

De vajon mi vette rá őket arra, hogy saját épségüket kockáztatva, számukra ismeretlen embereket mentsenek? A pszichológia erre nagyon régóta keresi a választ, és nincs konkrét megfejtése.

 

Juhász Anita pszichológus szerint az egyik megközelítés szerint azokból lesz „hős”, akiket gyerekkoruk óta arra neveltek, hogy segítsenek – akár csak a háztartásban, vagy a szatyorcipelésben, de a lényeg az, hogy másoknak kellett segíteniük, anélkül, hogy különösebb jutalmat kaptak volna érte. Ez a mentalitás a felnőttkorban is igaz lesz, és ha látják, hogy valakinek segítségre van szüksége, általában nem haboznak.

 

Egy másik elmélet szerint az egész az evolúcióra vezethető vissza, még azokra az időkre, amikor az emberek kis törzsekben éltek. Ott a csoportlét védettséget is biztosított, ha valaki megtámadta a törzset, mindenkinek kellett segíteni. Ez az ősi ösztön pedig a mai napig bennünk él.

 

A harmadik szemlélet szerint bizonyos emberek azért viselkednek hősiesen, mert utána ők kerülnek a figyelem középpontjába. Régen a zsákmányszerzés során ügyesebb/bátrabb férfi valószínűleg nagyobb részt kapott a zsákmányból, és a hősiesség ma is nagy érték az emberek szemében. Volt egy kísérlet, melyben emberek egy csoportjának azt mondták, hogy akkor kapnak pénzt, ha közülük valaki 40 másodpercig egy jeges vödörbe dugja a kezét. Figyelmeztették is őket, hogy ez nagyon fog fájni. Egyikük bevállalta, a csoport megkapta a pénzt - és egyhangúan úgy döntöttek, hogy az, aki bátor volt, nagyobb jutalmat érdemel, tehát úgy osztották szét az összeget, hogy a bátrabb többet kapott a többieknél.

 

Azok, akik valami hősies cselekedetet hajtottak végre, arról számoltak be, hogy igazából nem gondolkoztak, csak tették, amit lehetett.   

Te mernéd? Bónusznak itt egy videó, csupa hősről.  

 


Kapcsolódó cikkek