Társas élet, pénz és nyugalom kell a boldogsághoz

2016. szeptember 14. 12:15 ujnemzedek.hu
Elkészült Magyarország boldogságtérképe, a legboldogabbak az aktív társas életet élők, közülük is a nők.

A pénz – vághatják rá sokan egyből, ha a boldogság okait keressük, és annak ellenére, hogy a gazdagság valóban boldogabbá tesz, több összetevő is szükséges ahhoz, hogy valaki a topon érezze magát. Összességében a magyarok 12,3 százaléka sorolható azok közé, akik a mentális egészség csúcsán vannak

 

67 kérdéssel, 5300 kitöltő válaszai alapján mérte fel az ELTE Pozitív Pszichológia Laboratóriuma és a Jobb Veled a Világ Alapítvány Magyarország boldogság szintjét. Azt már korábban is tudtuk, hogy nemzetközi összehasonlításban sajnos nem állunk túl jól ezen a téren, de most kiderült az is, hogy országon belül kik a boldogabbak. Egyébként uniós boldogság-viszonylatban az utolsók között vagyunk, sorrendben csak Ukrajnát, Portugáliát, Oroszországot, Szlovákiát és Bulgáriát előzzük meg.

 

(forrás: Pixabay)

 

Az adatokból kiderül, hogy a nemzetközi állapotoknak megfelelően nálunk is a nők a boldogabbak – csak Angliában van fordítva -, és természetesen az anyagi helyzet, a lakókörnyezet, a családi állapot és a foglalkozás a legmeghatározóbb tényezők, amik közrejátszanak ebben.

 

Boldogabbak a diplomások, a nyugat-magyarországiak, illetve azok, akik hatékonyan kezelik a stresszhelyzeteket és az átlagosnál jobb képességekkel rendelkeznek a boldogságteremtés és a boldogság fenntartása terén. A párkapcsolatban élőknek is több öröm jut az életben, a legboldogabbak pedig egyértelműen a nagycsaládosok; minél több gyerek van egy családban, annál elégedettebbek az életükkel. A legboldogtalanabbak Nógrád, Heves, Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élők.

 

Ha szeretnéd tudni, milyen szempontok alapján készült a kutatás, itt tudod megnézni és kitölteni a kérdőívet.


Kapcsolódó cikkek