Pánikgomb segíthet a depressziós fiataloknak

2014. december 9. 10:56 ujnemzedek.hu
Az ingyenes appal gyorsan jelezhetünk, ha nagy a baj, de mások lehangoltsága akár a javíthat a kedvünkön.

Bármennyire is meglepően hangzik egyes kutatások szerint valóban jobb kedve lesz az embereknek, ha mások negatív hangulatú posztjait olvasgatja a közösségi oldalakon. Természetesen, ha nagy a baj, akkor ez nem elég, ahogy a Code Blue mobilapp sem, bár az utóbbinak azért jócskán akadnak hasznos funkciói.

 

Az ingyenes alkalmazás nem más, mint egy mobil pánikgomb, amivel a bajba került fiatal pillanatok alatt jelezheti, hogy segítségre van szüksége, a rendszer által küldött üzenetet pedig azonnal megkapják az előre beállított személyek.

 

 

Az app zsenialitása abban rejlik, hogy a zaklatás áldozatává vált vagy depresszióval küzdő fiatal az első lépést anélkül teheti meg, hogy szóban vagy írásban ki kéne fejeznie érzelmeit, ami nem egyszerű feladat. A program azonnali és gyors visszacsatolást tesz lehetővé, hiszen a „mentor” azonnal válaszolhat a segélykérésre.

 

A Social Code által készített program idén megnyerte a 2014 Mobileys Awards nagydíját. A cég azonnal bejelentette, hogy az elismeréssel járó 20 000 dolláros pénzjutalmat a program továbbfejlesztésére és tesztelésére költi majd.

 

Amikor mások baja ad erőt

Bármennyire is furcsán hangzik, simán előfordulhat, hogy mások baja mozdít ki minket a rossz hangulatból. Az egyik amerikai egyetem kutatásában azt vizsgálták, hogyan hatnak egy a kísérlet vezetői által befolyásolt közösségi oldal hírfolyamában olvasott posztok a résztvevők hangulatára.  A furcsa kísérlet meglepő eredménnyel zárult: mások panaszainak olvasásától jobb kedvűek lesznek a lehangolt emberek.

 


A sok "boldog" képtől, rosszkedvünk lesz?

 

A kutatók megfigyelték, hogy a nem épp jókedvű alanyok sokkal hosszabb ideig böngészik azoknak az adatlapját, akik folyton negatív híreket osztanak meg magukról. A kísérlet végén a legtöbben jobb hangulatban voltak, mint amikor belekezdtek.  

 

A szakértők azzal magyarázzák az elsőre furcsa jelenséget, hogy mások problémáinak, vagy sikertelenségének látványától a legtöbben jelentéktelennek érezzük a saját bajainkat. Ennek természetesen a fordítottja is igaz: ha rossz a kedvünk, csak még rosszabbul érezzük magunkat, ha mások boldog pillanatai között turkálunk a közösségi felületeken.


Kapcsolódó cikkek