Minden, amit tudnod kell a netes zaklatásról

2015. június 26. 10:58 ujnemzedek.hu
Megelőzni sokkal könnyebb, de ha téged találnak meg, ne félj segítséget kérni.

A cyberbullying elég genyó dolog. Régen is létezett a piszkálás, de jobb esetben, ha a diák hazament a suliból, akkor már nem tudták szekálni. Ma viszont már nem lehet elbújni, a neten, telefonon bárkit megtalálnak.

 

De egyáltalán miért kezdi valaki a szekálást, gyalázkodást? Szakértők szerint az internet egyfajta hamis biztonságérzetet kelt az emberekben, ahol sokszor az anonimitás álcája mögé bújva úgy érzik, hogy bármit megengedhetnek maguknak. Azok, akik piszkálnak másokat, sokszor saját maguk is átestek valami ehhez hasonló élményen.

 

A legjobb módszer arra, hogy a netes parákat elkerüljük, az odafigyelés. Sokan ugyanis visszaélhetnek a feltöltött fotóinkkal, vagy akár a mi nevünkben kamu profilokat hozhatnak létre közösségi oldalakon, amivel aztán mások oldalain garázdálkodhatnak.

 

Érdemes folyamatosan figyelni a barátaink viselkedését. Ha ismerünk valakit, akiről sejtjük, hogy bekóstolhatják akár az anyagi helyzete, származása miatt, akkor figyeljünk rá jobban, mert lehet, hogy már javában megy a csesztetés a neten, csak ő nem szól.

 

 

Mik a jelei annak, ha valaki zaklatnak a neten?

Ezt valószínűleg azonnal nem is lehet észrevenni, hacsak az áldozat nem mondja. A kék-vonal krízisalapítvány szerint az alábbi dolgokat érdemes figyelni, az elszenvedőnél ugyanis az alábbi „tünetek” mutatkozhatnak:

 

- az internethasználati szokásaiban változást veszünk észre- sokkal kevesebbet netezik,bezárkózik, amikor internetezik

-   rosszkedvű, ideges, ingerült lesz, miután internetezik, csekkolja az e-mailjeit, vagy belép a facebookjára

-   társas kapcsolatai elszegényesednek, visszavonulóvá válik, nem barátkozik szívesen

-   csökken az önértékelése, negatív gondolatai vannak saját magáról (esetleg rondának, értéktelennek, nem szerethetőnek érzi magát)

-    a szokásos szabadidős tevékenységeket, hobbijait elhanyagolja

-    az iskolai teljesítménye romlik, nem tud koncentrálni, a gondok elvonják a figyelmét

-     magába zárkózik, nem közlékeny, nem osztja meg, mi jár a fejében, mi történt vele

-     törli a facebook profilját stb.

 

 

Mi a teendő?

Attól függ, hogy mit kell tenni. A szülőnek mindenképpen beszélnie kell a gyerekkel, és fel kell készülnie arra, hogy nem biztos, hogy tetszeni fognak a dolgok, amiket a szeme fénye elmond. A másik, hogy ha a probléma az osztályon belül van, akkor utána kell járni a forrásnak – vajon mi az, amit a gyerekek nem tudnak normálisan megoldani? A felnőtteknek talán sikerül.

 

Ha a zaklatás fizikai erőszakkal is párosul, akkor nincs mese, meg lehet tenni a feljelentést is, hiszen senkinek sem kell eltűrnie, hogy valami tahó rendszeresen elpüfölje a mosdóban.

 

Ha azt látod, hogy egy barátodat, vagy akár csak egy évfolyamtársadat állandóan szekálják, akkor szólj egy tanárnak. Ha a tanárnál süket fülekre találsz, szólj a szüleidnek, hátha nekik van valami ötletük. Ha téged zaklatnak, akkor állj a sarkadra, beszélj a problémáról akár az osztályfőnököddel, akár mással, akiben megbízhatsz – például itt a kék-vonal, ahol állandó ügyeletben beszélhetsz szakemberekkel. Ha az osztálytársaid piszkálnak, akkor próbálj a szabadidődben olyan hobbit keresni, ahol másokkal ismerkedhetsz - kezdj el sportolni például, vagy kezdj el olyan közösségbe járni, ahol a hozzád hasonló érdeklődési körű emberekkel lehetsz, ők biztos nem fognak szekálni. 

 

Ha olyan tartalmat találsz a neten, ami nem oda való, esetleg a te fotóddal visszaél valaki, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság hotline-ján ( itt ) be tudod jelenteni, ők megteszik a szükséges lépéseket.


Kapcsolódó cikkek