Miért van a régi könyveknek jó illata?

2016. május 17. 09:35 ujnemzedek.hu
Legtöbben szeretjük a régi könyvek illatát, egyesek rajonganak érte. De mitől olyanok?

Biztosan te is szereted a régi könyvek illatát, de legalább a környezetedben van olyan, aki rajong érte. Gondold el, hogy besétálsz egy könyvtárba, vagy egy antikváriumba... és megérzed azt a bizonyos illatot. Néhányan úgy írják le, hogy dohos, néhányan úgy, hogy vanília vagy kávé illata van. Egyesek szerint az illata a frissen nyírt fűhöz hasonlít, de abban mindenki egyetért, hogy az új könyvekétől teljesen különbözik. A SciShow videócsatornáján feltették a kérdést, hogy miért? 

 

 

 

Nos, a megoldás a tinta és a papír elkészítéséhez szükséges kémiai vegyületekben keresendő. A fapép (amit klór-dioxiddal fehérítenek ki és készítenek belőle papírt) tele van szerves vegyületekkel és olyan anyagokkal, amik részben szénből vannak. Ezenkívül van benne cellulóz, ami a glükóz (szőlőcukor) egy kémiai változata. Az egész az úgynevezett lignin segítségével áll össze. Ezek az anyagok az idő előrehaladása során reagálnak a fényre, a hőre és a nedvességre, méghozzá egyszerű módon: lebomlással. A lapok kémiai összetétele tehát különböző illékony szerves vegyületeket tartalmaznak, attól függően, hogy a lapokat hogy gyártották és a könyveket hogyan köttették. Például azoknak a könyveknek, amiknek a lapjai tartalmaznak benzaldehidet, enyhén mandula illatuk lehet, hiszen a mandulában is van ilyen anyag. Ugyanez a helyzet a vanilinnel, ami a vanília illatát adja. Hogyha a régi könyveknek édeskés illata van, az lehet a etil-benzol miatt is, ha pedig valami virágos illatot érzel benne, akkor az lehet a 2-metilhexán nevezetű vegyület miatt, ami az alkohol egy típusa és gyakran oldószerekhez használják. 

 

Az, hogy a régi könyveknek milyen illata van, a különböző lebomló folyamatokon múlik. A különböző illatokat nagyban befolyásolják, milyen eljárással készültek a könyvek és a felsorolt kemikáliák közül melyik található meg bennük. 


Kapcsolódó cikkek