Hogyan javíts a párkapcsolatodon?

2016. szeptember 14. 06:07 ujnemzedek.hu
Sok problémánk lesz, ha nem vesszük észre, hogy eltávolodtunk a másiktól.

Számos kutatás szól arról, hogy csupán a figyelem hiánya milyen rossz hatással van ránk, és ebből fakadóan rengeteg helyzetben lesz a stressz forrása, vagy épp indítja el a kapcsolatot egy lejtőn. Hiába tűnik bagatell dolognak, pont ez az, amit sosem tartunk szem előtt. A következőkbe sorra veszünk néhány dolgot, amivel javíthatunk a párkapcsolatainkon.

 


De jó nekik - nekem is lehet? (kép: Pixabay)

 

 

Közös sorozatok

Az aberdeeni egyetem egyik kutatása szerint,  az együtt végzett tevékenységek nem csak a pár- de a társas kapcsolatainkon is javíthatnak. Legyen közös hobbi, kedvenc könyv, tévéműsor, sorozatnézés, az együtt töltött idő és az azonos érdeklődés jó alapot ad a beszélgetéseknek. Hiszen át tudjuk beszélni a film tartalmát, megvitathatjuk, véleményt formálhatunk. Persze az már más kérdés, hogy mi van akkor ha az egyik fél a Stark-háznak drukkol, a másik meg a Lannister-családnak?

 

 

Meditáció

Elsőre talán furcsának tűnhet de dr. Emma Seppala pszichológus szerint több szempontból is pozitív hatással lehet a párkapcsolatunkra. Egész nap stresszforrásokkal vagyunk körülvéve és mivel a munkahelyünkön töltjük el a legtöbb időt, így gyakran a felgyülemlett feszültséget hazavisszük és mindig azon csattan az ostor, aki nem tehet semmiről. A meditáció szerinte abban segít, hogy távolabbról nézzük a problémáinkat, így könnyebben találjunk megoldást rájuk. Megtanít szabályozni az érzelmeinket, legfőképp a haragot. Általa pozitívabban szemlélhetjük életünk.

 

 

Hétköznapi apróságok

Egy csók hatására különböző folyamatok indulna el az agyban, beindulnak a hormonok és ezektől sokkal jobb kedvünk lesz. Kutatások szerint ha egy pár sokat csókolózik, jobbnak érzi a párkapcsolatát is. Az érintés, akárcsak a csók, elindít egyfajta hormontermelést. Hosszabb ölelés hatására oxitocin kerül a testbe és ez felerősíti a bizalmat és csökkenti a félelmet így erősítve a kötődést. A nevetésnek is fontos szerepe van egy kapcsolatban, hisz sokszor a viták alkalmával humorral lehet enyhíteni a dühöt és a haragot. Oldja a stresszt és erősíti a pozitív érzéseket. Ezek az alap gesztusok egyértelműnek tűnhetnek, de a megromlott kapcsolatokban csak a hiányát találjuk.

 

Kommunikáció

A kapcsolatok alapja a kommunikáció. Ezalatt azt értjük, hogy nem csak annyiból áll a beszélgetés, hogy szia, milyen napod volt? köszi, egész jó! – hanem megkérjük a társunkat, hogy meséljen. Meséljen arról miben volt sikerélménye, meséljen arról mi az, amit kudarcként élt meg. Az embereknek szüksége van arra, hogy beszéljenek magukról, kifejezzék az érzéseiket és ki más hallgatná meg az embert, ha nem az a személye, akihez nap, mint nap hazatér?

 

Fontos, hogy kibeszéljük magunkból ha csalódottak vagyunk, ha valamit elrontottunk mert ezzel könnyítünk magunkon, kevesebb terhet cipelünk tovább. Megosztjuk az érzéseinket azzal, akit szeretünk hisz megbízunk benne. És a bizalom kiépüléséhez nagyon fontos dolog a kommunikáció. A beszélgetések során kellenek megerősítések, visszacsatolások és olykor ellenérvek is. De a biztos lábakon álló kapcsolatokban nem veszekedés hanem megbeszélés útján zajlik az eltérő vélemények kifejtése. A Harvard egyik pszichológusa fantasztikusan foglalta össze a kommunikáció szerepét egy kapcsolatban, egy rövid videón keresztül.

 


Kapcsolódó cikkek