Ezért lett kaméleon az Y-generáció

2014. június 12. 15:26 ujnemzedek.hu
Nemes Orsolya előadásából kiderült, hogy miért nem értik egymást a generációk. Pedig nem lenne nehéz.

Nemes Orsolya tanácsadó és trainer munkakörben helyezkedett   el az egyetem után. Hamar kiderült, hogy ami neki egyértelmű, az a munkaadóknak fura, megbízhatatlan és idegen – a Facebook-használat, a gerillamarketing. Nyomozni kezdett, hogy tényleg akkora szakadék húzódik generációk között, mint ahogy ez alapján sejteni lehet?


A mostani huszonévesek elkényeztetettek, csak magukkal törődnek, otthon üldögélnek a mamahotelben és a Facebookon lógnak, ahelyett, hogy dolgoznának- ezt gondolja a világ az Y-generációról, vagyis a mai 19-25 éves korosztályról. 

 

Az Y a világ szerint. (Kép: Youtube)

 

Az igazság azonban az, hogy egyik generáció sem „jobb” a másiknál. Másképp definiálják magukat, más szempontokat tartanak fontosabbnak, de alapvetően nem az életkor, hanem a neveltetés, és az a környezet határozza meg az értékeiket, amiben felnőttek.  A dobozolás nem rossz dolog – tehát egy kalap alá venni egy bizonyos életkorú embereket – de azt el kell kerülni, hogy a doboz fedelét minden erővel ott akarják tartani, hogy véletlenül se kerüljön ki onnan senki.

 

 

Az Y generáció egy olyan világban nőtt fel, ami már folyamatosan változik. Korábban jóval kiszámíthatóbb volt minden – most pedig egymást érik a válságok, minden harmadik nap piacra dobnak valami sokkal menőbb, sokkal trendibb kütyüt, az interneten éjjel-nappal dőlnek az infók. Emiatt az Y-generáció kaméleonná vált. Nem tervez, hanem alkalmazkodik. És ez még csak a jéghegy csúcsa, mert a Z generáció már lassan belép a munkaerő-piacra, az alfák pedig hiába totyognak még, már tabletekkel és okostelefonokkal felfegyverkezve ünneplik a negyedik szülinapjukat. 

 

A feladat az, hogy a különböző generációk megtanulják toleranciával, érdeklődéssel kezelni egymást. Ha ez sikerül, az hatalmas erőforrást, ha nem, az hatalmas bajt fog jelenteni hamarosan – mondta Nemes Orsolya.
 


Kapcsolódó cikkek

A Z generáció tagjainak problémát okoz, ha szóban kell ismertetniük valamit, amiről már olvastak - de az élő szövegértéssel is akadnak bajok. Sokkal hatékonyabban tanulnak, ha kézzelfogható, gyakorlati példákkal ismertetik nekik a tananyagot.
olvasd tovább