Ezekre az izmokra kell gyúrnia egy focistának

2016. június 3. 10:48 ujnemzedek.hu
A karizom nem tűnhet fontosnak, hiszen nem is lehet a labdához érni, mégis nagy szerepe van.

A foci intenzív sport, kilencven percen keresztül nagyjából folyamatos futást igényel, nem beszélve a hirtelen sprintekről. Ahhoz, hogy a focisták bírják, izomerő kell – és nem csak a lábnak! Az erős izmok nem csak a sebességet és az állóképességet jelentik, hanem nagyban csökkentik a sérülések kockázatát, valamint növelik az egyensúlyérzéket és a stabilitást is.

 

Karok
Az erős bicepsz, tricepsz és vállak segítik a játékost abban, hogy labdaterelés közben is megfelelő tartással rendelkezzen.  Ugrás és fejelés közben ezek az izmok is közreműködnek abban, hogy a focista meg tudja tartani az egyensúlyát. Persze a karizom különösen fontos lehet, ha bedobásra kerül a sor – enélkül nem lehet gyorsan és nagyot dobni.

 

Törzs

A törzs izmai a mellkastól lefelé találhatóak. Ezek a test igazi erőgépei, az állóképességet nagyban befolyásolják. Tanulmányok igazolták, hogy az erős törzsizmok a hátsérülések kockázatát is csökkenték.

 

 

Comb

A térd és a csípő között található izmok a focista szuperfegyverei. A hirtelen robbanásszerű sprinttől kezdve a másfél órán át tartó kocogás/futás egyaránt a combizmok erejétől függően változik. Ja, és persze nélkülük nincs erős lövés sem.

 

Vádli

A térd és a boka közötti izmok segítik a játékost a cselek végrehajtásában, a sprintelésben, a hirtelen megállásban, a lábfej mozgatásában.  Gyakori sérülés a vádli két izmának egyesüléseként a sarokig húzódó úgynevezett Achilles-ín teljes vagy részleges szakadása, húzódása. A lábszár izmait fontos erősíteni, hiszen azok a comb izmaival együtt a focista legfontosabb „fegyverei”.

 

Fontos!
Ha rendszeresen sportolsz, akkor nyilván tudod, de ha csak a közelgő Eb hozta meg a kedvedet, akkor ne feledd: minden sportolás alapja a bemelegítés! Inkább tölts 10-15 percet azzal, hogy kicsit kocogsz, átmozgatod a lábadat-csípődet-válladat és a karokat, mintsem utána fél órákat a műtőasztalon, miközben egy orvos csomózza össze az elszakadt szalagokat.

 

SZURKOLJ VELÜNK!

Kövesd velünk az Eb-t a Közösségi Tereinkben, ahol ingyenes programokkal várunk – a csocsótól kezdve a FIFA Xbox bajnokságon át a Teqball* bajnokságig! Csekkold, hogy hol találsz minket!

 

*Ahol elérhető


Kapcsolódó cikkek