Bukta: minden harmadik fiatalkorút kiszolgálnak cigivel és piával

2016. április 12. 14:33 ujnemzedek.hu
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság próbavásárlásai komoly problémákat mutattak ki.

Alkoholtartalmú italok vásárlása esetén a fiatalkorú próbavásárlók 43%-a anélkül kapta meg azt, hogy az eladó személyit kért volna tőlük, dohánytermék esetében 26% -uk jutott hozzá kérdés nélkül a termékekhez.

 

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) vizsgálata során a próbavásárlások 37 százalékánál tapasztaltak jogszabálysértést, 1046-ból 392 esetben kiszolgáltak 18 év alattiakat alkoholtartalmú itallal, illetve dohánytermékkel.

A fogyasztóvédelmi hatóság keddi tájékoztatása szerint fiatalkorúak közreműködésével kereskedelmi egységekben, rendezvényeken, fesztiválokon, vendéglátó-ipari egységekben, zenés-táncos szórakozóhelyeken végeztek próbavásárlásokat a kormányhivatalok munkatársai – írja az MTI.

 

 

 

Ezzel összefüggésben érdekes egy másik, szintén a napokban végzett kutatás, melyben azt vizsgálták, hogy vajon van-e összefüggés a dohányzás és a munkanélküliség között. A Stanford kutatói azt a következtetést vonták le, hogy nem elég, hogy a dohányosok nehezebben találnak munkát, de rosszabbul is keresnek, mint azok, akik nem. A cigarettázás és a munkanélküliség közötti összefüggés felderítésére a kutatók 131 munkanélküli és munkát kereső dohányost kérdeztek meg. A kutatásba bevontak 120 olyan munkanélkülit is, akik nem dohányoztak.

 

A résztvevőket a kutatás elején, hat hónappal, majd egy évvel később is kikérdezték. Egy évvel a tanulmány kezdete után a dohányosoknak csak 27 százaléka, míg a nem dohányzók 56 százaléka talált munkát. Azok a cigarettázók, akik elhelyezkedtek, átlagosan óránként öt dollárral kerestek kevesebbet, mint a nem dohányzó dolgozók.

 

Ugyan a kutatók kimutatták már a kapcsolatot a dohányzás és a munkanélküliség között, az ok-okozati összefüggést nehéz bizonyítani.

 

A kutatás résztvevői úgy választották ki, hogy sokféle réteget képviseljenek, tehát ne torzíthassa az eredményeket például az iskolai végzettség.

  

Forrás:MTI/csalad.hu


Kapcsolódó cikkek