Barátság férfi és nő között – vajon a tudomány szerint lehetséges?

2014. november 20. 15:20 ujnemzedek.hu
Csak a nők szerint létezik? Az egész csak mítosz lenne, vagy van pszichológiai alapja? Csekkoltuk, mit mond a tudomány.

Az emberiség ebben a kérdésben két nagy csoportra szakad. Amíg egyesek váltig állítják, hogy bizony elképzelhető tiszta, önzetlen és szoros barátság férfi és nő között, mások váltig állítják, hogy ez teljességgel lehetetlen.  Néha az is előfordul, hogy az egyik csoportból néhányan átpártolnak a másik oldalra és fordítva. A szkeptikusok legerősebb érve mindig az, hogy azért nem beszélhetünk nemek közötti barátságról, mert az egyik fél biztosan „többet akar” titokban a másiktól. A kérdéskört szakértők is többször boncolgatták, de rossz hírünk van - úgy tűnik, ők sem jutottak még el az egyértelmű válaszig.

 Csak barátok, de tényleg...becsszó (kép: Instagram)

 

Azok, amik a biológia törvényeit veszik alapul, azt mondják: azért nem lehetséges dolog, mert a férfiak „evolúciós” küldetése az, hogy minél több utódot hozzanak létre. Ezzel szemben a nők „küldetése” az, hogy minél nagyobb biztonságot nyújtó párt találjanak maguk mellé. Ahhoz, hogy minél több szempontból megismerje a párját, minél mélyebben és több szempontból kell megvizsgálnia, ami időbe telik. Ez lehet a magyarázata annak is, hogy a nők pusztán baráti közeledését a férfiak egyből felhívásnak értelmezik.

 

A Wisconsini Egyetem kutatói által készített tanulmány szerint férfi és nő között mégis lehet barátság, ráadásul ehhez pont arra van szükség, hogy a férfi jobban vonzódjon szexuálisan a nőhöz, mint fordítva.

 


Ez a ritkább helyzet (kép: Pinterest)

 

April Bleske-Rechek szerint az ellenkező neműek szívesen kötnek barátságot, de egy idő után nem meglepő módon a dolog elbukik az egyik fél túlzott vonzalma miatt. Az evolúciós pszichológia kutatói számára érdekes terület a barátság, ugyanis elképesztően nehezen definiálható maga a fogalom és nehezen hozható össze az élet továbbörökítésének alaptörvényével. Azonban, ha arra gondolunk, hogy a barátok segítik és támogatják egymást, akkor mégis eljutunk ahhoz, hogy a túlélés szempontjából mennyire fontos lehet a dolog.

 

A kutatásokból kiderült, hogy a férfiakra sokkal jellemzőbb, hogy szexuális vonzalmat éreznek az ellenkező nemű baráttal kapcsolatban, és túl sokakat az a tény sem lephet meg, hogy a legtöbben túlbecsülik a másik hasonló vágyait. „Arra a kérdésre, hogy randevúznának-e a nőnemű barátaikkal, a férfiak közül sokan még azok is igenlő választ adtak, akiknek volt állandó partnerük. Ugyanez a nőknél is megfigyelhető volt: többen akkor is vonzódtak a barátjukhoz, ha mással volt kapcsolatuk. A válaszok alapján a kapcsolatban élő nők kisebb hányada randevúzott volna a férfi barátjával, ha volt állandó partnere.” – nyilatkozta a kutatás vezetője.

 


Bejelöllek! (kép: Wikipedia)

 

Akkor mégis, hogyan lehetnek így barátok?

A kutatók újabb résztvevőket vontak be, és arra az eredményre jutottak, hogy az idősebb férfiaknak kevesebb, míg a fiataloknak több ellenkező nemű barátja van. Mindannyian előnyösnek tartják ezeket a kapcsolatokat, bár a fiatalok hátrányosnak érezték benne a vonzalom megjelenését.

 

A kutatás végére összegyűlt adathalomból végül arra következtettek, hogy mindezek ellenére mégis lehet férfi és nő között barátság, csak a feleknek túl kell lépniük a vonzalom okozta nehézségeken és az „evolúciós történelmünkön”.  A kutatók szerint a modern környezetünkben ez egyre könnyebben megy majd.

 

Úgy tűnik, a szakértőknek néhány kört még le kell futniuk a témakörben és elképzelhető akár egy olyan „megoldás is”, amely szerint a válasz annyi lesz: még nem, de majd a jövőben igen.  Addig azonban tovább kell még feszegetniük a nagy kérdést: Létezhet-e férfi és nő között igazi barátság? Ha igen, akkor miért nem?


Kapcsolódó cikkek