Vigyázzunk magunkra: ezért veszélyes a nyár

2014. június 18. 13:49 ujnemzedek.hu
Hiába készülünk rá akár hónapokat is: ha nem ügyelünk, könnyen rémálom lehet az álomnyaralásból.

Megterveztünk mindent, hónapokkal korábban lefoglaltuk a szállást vagy repülőjegyet, listáztuk a pakkot, időben kivettük a szabit - aztán egyszer csak ott találjuk magunkat egy pocsék helyzet közepén.  Hogy miért? Mert nem figyeltünk oda néhány alapvető egészségügyi szabályra. Például ezekre sem.

 

Külföld

 

A legtöbb egzotikus országban rengeteg látnivaló akad a szálloda mellékhelységén kívül is – sokan azonban mégis ott töltik a nyaralásra félretett idejük nagy részét. Mindenki hallott már rettenetesen beteg sztorikat erről – egy csomóan mégis benyelik a szervezetünk számára itthon ismeretlen vírusokat. Hiába szajkózzák az utazási site-ok, a szakértők és anyu, hogy nem szabad, mégis: évente több száz nyaraló esik a csapból ivás csapdájába. Pedig ennél kevésbé biztonságos dolog nem nagyon akad. A megoldás egyszerű: csak olyat igyunk, ami palackozott. A dokik arra is fel szokták hívni a figyelmet, hogy nemhogy elfogyasztani, de fogat mosni sem szabad az idegen folyóvízzel – a helyes kéz- és gyümölcsmosási higiénia fontosságát pedig nem győzzük újra és újra hangsúlyozni.

 

Ő most nyaral. Csak nem figyelt ránk. (kép: Pinterest)

 

Kaja és Bogyó

 

Utcai árustól ételt fogyasztani - mondjuk Isztambulban – nem a legjobb döntés. Legkevésbé sem a különleges élmények ellen vagyunk, csupán azt mondjuk: a testünk nem biztos, hogy felkészült a kajakalandra. Érdemes a nyaralás előtt például egy komolyabb allergiavizsgálaton túlesni: a tengeri herkentyűk fogyasztása például nem mindenkinek javallott.

A csomaglistából pedig könnyen kimaradnak az alapvető fájdalom- és lázcsillapítók is. Ezekről nem szabad elfeledkeznünk: senki nem akar migrénnel küszködve várost nézni, mondjuk az egyébként festői Máltán.

 

Itthon nyaralunk

 

Ha azt gondolnánk, csak a külföld tartogat veszélyeket, hát nagyon tévedünk. Ősszel nem véletlenül vannak tele például a bőrgyógyászati rendelők: a különböző gombás fertőzések nagyon ügyesen másznak át az emberre, például egy strand öltözőjében. De simán beleeshetünk a túlnapozás csapdájába is – főleg, ha hófehér a bőrünk. A tavalyi adatok alapján évente 2000 új, melanómás megbetegedéssel kénytelenek szembeszállni a dokik.

 

A Magyarországban egyre növekvő számban jelen lévő melanóma a bőr pigment-termelő sejtjeiből (melanocyta) kiinduló rosszindulatú daganatot jelent. Kialakulhat már meglévő anyajegyből - különösen akkor, ha az állandó károsító ingernek van kitéve (pl.: erős UV sugárzás), de megjelenhet anyajegymentes bőrfelületen is.  

 

Pedig egyszerű a szabály: 11-től 3-ig bevonulunk az árnyékba limonádézni, és nagy fényvédő faktorral rendelkező naptejet használunk. Nem csupán azt akadályozzuk meg ezzel, hogy olyan vörösek legyünk, mint a főtt rák, de a hőgutától is megkíméljük magunkat – mert aki például egész nap fedetlen fejjel flangál, azt bizony megszúrja a nap. Ez pedig a kikapcsolódás helyett lázhoz, hányáshoz, de minimum komoly fejfájáshoz vezet.


Kapcsolódó cikkek