Vigyázz! Naponta átver a saját agyad!

2014. január 30. 14:38 ujnemzedek.hu
Itt van nyolc olyan mindenkire jellemző gondolkodásbeli hiba vagy kognitív torzítás, amellyel sokszor nem vagyunk tisztában mégis befolyásolják, hogy látjuk magunkat és a világot.

Nincs mit tenni: mindig a negatív dolgokra fókuszálunk

Az agy mindig a veszélyt keresi, persze ez fejlődésünk óta belénk van kódolva. És bár ma már nem kell vadállatokra vadásznunk a túlélésért, az agy továbbra is így működik: bejön a félelem, az agy elkülöníti és ráfixál a gondra.


Sokszor zsigerből cselekszünk (Kép: freewallpapers.com)

Ott is összefüggést látunk, ahol valóban nincs

Az elsőfajúhiba azaz a Type 1 error az, amikor egy hamis feltevésről azt hisszük, hogy igaz. Ilyen lehet egy babona, vagy amikor összeesküvés elméleteket gyártunk.

Nem látjuk, ami előttünk van

A Harvard kutatói egy kísérletben megállapították, hogy míg azt gondoljuk nagyon is éberek vagyunk és tisztán látjuk környezetünket, ez nem mindig van így. Ez a változási vakság a pszichológiában egy jól ismert jelenség, mely során egy vizuális ingerben történő változást a megfigyelő személyek figyelmen kívül hagynak, a változást nem detektálják. Ez megmutatja, mennyire válogatunk amikor a teret nézzük.

Azt fogadjuk el, ami egyezik a véleményünkkel

Agyunk alapjáraton nem szereti a konfliktust és sok mindent megtesz, hogy elkerülje. Ezért inkább afelé húzunk, ami egyezik a véleményünkkel.

A kognitív disszonancia alapgondolata, hogy amikor valamilyen új információ vagy tapasztalat ellentmond a korábbi elképzeléseknek vagy ismereteknek, akkor disszonanciát, belső feszültséget élünk át. Ez a disszonancia szorongáskeltő állapot, melyet csökkenteni igyekszünk.

A szakértők szerint ezt az internet még jobban erősíti. Itt ugyanis bárki bármit megtalál, hogy önigazolást nyerjen. 

Azt hisszük, hogy rivaldafényben vagyunk

Emlékszel arra, amikor anyukádnak panaszkodtál, hogy elzakóztál a suliban és, hogy tuti mindenki még másnap is rajtad fog nevetni? Mire ő azt válaszolta, hogy "Hidd el, mindenki túlzottan el van foglalva magával ahhoz, hogy erre emlékezzen". És igaza is volt. 

Hajlamosak vagyunk ugyanis felnagyítani hibáinkat és hiányosságainkat, mert azt gondoljuk mindenki ezzel foglalkozik és mindenki észreveszi. Ami nem igaz. 

A bőség zavara

A legapróbb választáshoz is legalább 50 féle verziót kapunk. Milyen fogkrémet vegyek? Mit posztoljak Facebookra? Melyik gatyámat vegyem fel?

Pszichológusok szerint azonban a túl sok választási lehetőség egyfajta "paralízist" okoz. Van, hogy ezért nem is választunk, vagy amit választunk azzal sem vagyunk teljesen megelégedve és bánjuk, hogy miért nem más mellett döntöttünk.

A dolgok értékét másokhoz hasonlítva állapítjuk meg. Ezért van, hogy a sok tökéletes testű sztár miatt testképzavaros lehet egy tini, vagy a szomszéd fűvét mindig zöldebbnek látjuk.

Nem bízhatunk a memóriánkban

Akármennyire is szeretnénk azt hinni, hogy pontosan emlékezünk vissza a múltbeli történésekre ez sajnos nem így van. Szemtanúk vallomásai a legmegbízhatatlanabbak, derült ki egy kutatásból. 

Az egyik legnagyobb hiba, hogy a jelenben zajló történések hajlamosak átszínezni a múltbelieket. Például: szakítasz a pároddal, mérges vagy rá és hiába voltak jó dolgok is a kapcsolatotokban, mostanra az egész rossznak tűnik.


Kapcsolódó cikkek