Utána nyúlt-e a fáraó a sírját megbolygató régésznek?

2016. március 2. 10:32 ujnemzedek.hu
Howard Carter múzeumba vitte a fáraó kincseit. Meghalt. A megrendelő is. Meg a munkások egy része is.

 „Mielőtt bárki is megláthatott volna bármit, forró levegő ingatta meg a gyertya lángját– aztán ahogy szemünk hozzászokott a gyenge fényhez, kirajzolódott előttünk a kamra belseje: varázslatos és gyönyörű tárgyak tömkelege egymás hegyén-hátán”

 

Howard Carter így emlékezett Tutanhamon fáraó sírjának feltárására naplójában. A lelet a maga nemében páratlan és egyedülálló volt: mivel Tutanhamonról az őt követő dinasztiák megfeledkeztek, sírja elé pedig építkezésekből származó törmeléket hordtak, nagyjából érintetlenül vészelte át az évezredeket, míg Carter és régészcsapata rá nem bukkant egy árulkodó lépcsőfokra, ami aztán elvezette őket a királyi sírhoz.

 

A történet hatalmas szenzáció volt, annyi mindent találtak a kamrában – a bebalzsamozott fáraó múmiájával együtt – hogy Carternek tíz évébe telt, mire a dokumentációt ki tudta adni könyvben.

 

Carter, segédje, és Tutanhamon. (Kép:iconicphotos.wordpress.com)

Az igazi gumicsont azonban csak ezután gurult a sajtó elé. Az ásatásokat finanszírozó Lord Carnavon arcát megcsípte egy bogár, borotválkozás közben megvágta a heget, az elfertőződött, és Lord Carnavon meghalt! Bumm. Botrány.

 

Detroiti újság, címlapon a rejtéllyel. 

 

Mussolini, az olasz diktátor azonnal megszabadult a palotájába hoztatott múmiáktól. A sajtó azt harsogta, hogy mindenki meg fog halni, aki részt vett az ásatásokon. A dolog akkor kezdett érdekessé válni, amikor a 26 fős régészstábból tényleg elkezdtek elhalálozni az emberek – bár ez jónéhány évvel a sír feltárása után volt, és leginkább idős emberek hunytak el, de kétség kívül sikerült olajat öntenie a tűzre.  Összesen nyolc halálesetet hoztak összefüggésbe az átokkal, de a halál oka minden esetben más volt: valakit lelőtt a felesége, volt, aki öngyilkos lett, mást rejtélyes betegség vitt el.

 

Carter 1939 márciusában, 16 évvel a sír feltárása után halt meg, Hodgkin-kórban, de még ezt is a fáraó számlájára írták. Napjainkban is fel-felbukkan néha egy újabb magyarázat, egyesek szerint például az egyiptomi papok ismerték a lépfenét, és egy kicsit feltuningolták vele a sírkamra levegőjét.  

 

A National Geographic  szerint nincs összefüggés a halálozások között, noha mindegyik elhunyt szervezetében találtak egy bizonyos gombafajt, melyet valószínűleg a sírboltban kaptak el, ám nem ez végzett velük. A múmia átka viszont hasznosnak is bizonyult: a sírrablók és kalandorok inkább elkerülték a helyet.