Űrfagyi: egy gombóc meteort esetleg?

2015. február 18. 15:15 ujnemzedek.hu
A NASA-nál hatalmas buli van: megfejtették, hogy áll össze egy meteor. El sem hinnéd.

Február 12-én egy óriási fényrobbanás okozott kisebb pánikot Új-Zélandon. A meteor a jelentések szerint kék és fehér fénnyel robbant apró darabokra, illetve több hangrobbanást is produkált, leginkább a dél-aucklandi területeken. Az eseményről videó is készült:

 

 

És akkor most ízlelgessük: ez az ijesztően hatalmas, világító gömb nem volt más, mint egy óriási gombóc rántott fagylalt. 

 

Bizony, mert mint kiderült,  a gyakorlatban erről van szó. A tudósok már korábban is tudni vélték,  hogy meteorok valójában kozmikus hógolyók, melyek porózus, de kemény külső jégrétegből, és puha, gyakorlatilag "krémes" belsőből állnak. A NASA-nál most ezt sikerült kikutálni az űrfagyit, amihez kellett:

 

- egy Himalája (Himalaya) névre hallgató csillagközi jégkrémkészítő, mely egyéb érdemei mellett képes akár -207.78 Celsius fokig lehűteni bármit

- némi policiklusos aromás szénhidrogénekkel elkevert vízgőz

- és némi kulináris elhivatottság mellett egy, a kozmikus viszonyokat ismerő tudós team.

 

A kísérletsorozat arra irányult, hogy miképp viselkednek a jeges anyagok a világűrben (illetve egészen pontosan akkor, amikor elhaladnak a nap mellett). A Dr. Murthy Gudipati vezette csoport arra jött rá, hogy a jéggé fagyott, és a nap mellett elhaladó üstökösökben a hő hatására a csillagközi térben is fellelhető policiklusos aromás szénhidrogének összeállnak a meteor belsejében, és kivetik magukból a vizet, ami a meteor felszínén szilárdul meg. "Ezért hasonlítjuk egy galaktikus fagylaltgombóchoz a meteorokat - mondta Dr. Murthy. -  Körülbelül olyanok, mint egy szilárd csokiréteggel kirántott vaníliajégkrém." Erre pedig mi egyebet lehetne válaszolni, mint azt, hogy a csillagászat még sosem volt ennyire étvágygerjesztő. 


Kapcsolódó cikkek