Újabb Stonehenge-teória: hangszer lehetett?

2013. december 3. 13:29 ujnemzedek.hu
Már amennyire az zenének minősül, hogy különböző hangokatadnak ki a kövek, attól függően, hogy hol ütik meg őket.

Dob, harang, fa, gong – ilyen hangokon „szólal meg” a Stonehenge, ha ütni kezdik. A londoni Royal College of Art tudósai szerint ez lehet az oka, hogy az őskori ember ezekből a kövekből építette meg a célját tekintve máig ismeretlen alkotást. Ha ez az indok, akkor az ősember nagyon-nagyon zeneszerető lehetett, ugyanis olyan kövek, mint a Stonehenge kövei, a jelenlegi helyszíntől kb 200 mérföldre találhatóak csak, a tudósoknak pedig máig fejtörést okoz, hogy mégis hogy az ördögbe sikerült a többtonnás köveket ekkora távolságra eljuttatni – a mai technológia nélkül.


Egy óriási gránit szülinapi torta? Egy börtön, amiből túl könnyű meglógni? Ki tudja?

A kövek misztikus hangja egyébként korábban is ismert volt – egy települést, aminek építéséhez ezt az anyagot használták, Maenclochog-nak neveztek el, ami nagyjából „zengő követ” jelent. Nem mindegyik kőtömb ad ki hangot, mert van, amelyik köré betont öntöttek az ötvenes években, hogy megóvják a kidőléstől, így nem tud rezgésbe jönni. A kutatók szerint a „természetesen” elhelyezett kövek hangját akár fél mérfölddel arrébb is lehet hallani. 


Forrás: Daily Mail


Kapcsolódó cikkek

A program elvileg 2015-ben indul, ekkor lövik fel az elsőzöldségeket és egyéb növényeket. Olyan dobozokat használnak, melyekbenbiztosítva vannak a feltételek a növekedéshez.
olvasd tovább
Több, mint 10.000 kerékpárt lopnak el évente Magyarországon,de hiába találja meg őket a rendőrség, ha nem derül ki, kinek adhatják vissza. Ezértszületett meg a Bikesafe nevezetű, online kerékpár nyilvántartási rendszer.
olvasd tovább