Miért bunkók a jóképű férfiak?

2015. február 20. 15:05 ujnemzedek.hu
Könnyen találnak párt és az állsásinterjúkon is tarolnak, nem sokat törődnek az egyenlőtlenséggel.

És a tetejében nem is teljesen az ő hibájuk. Az elképesztő önbizalmat a környezet is táplálja azzal, hogy isteníti és nem is vár tőle semmilyen empatikus viselkedést.

 

Jóképűség = taplóság? (Kép: Tumblr)

 

Legalábbis ez derül ki egy friss kutatásból, ami arra próbált választ keresni, hogy a jóképű/szép emberek, miért is, khm... bunkók?

 

A kutatás vezetője szerint, mivel az emberek hiper-szociálisak, folyamatosan elismerést, népszerűséget és státuszt hajszolnak. Mások véleménye alapján értékeljük magunkat. Na most, a vonzó embereknek nyilván ez kevesebb melóba tellik - hiszen így is folyamatos megerősítést kapnak arról, hogy milyen szépek. Ha valaki kevésbé vonzó, többet kell tennie másokért, vagy komolyan meg kell dolgoznia azért, hogy népszerű legyen.

 

Ebből következik az is, hogy mivel könnyen találnak párt és a munka interjúkon is sokszor tarolnak, nem sokat foglalkoznak a társadalmi egyenlőtlenséggel, sosem lesznek az empátia élharcosai, és nem fognak egyenlőségre törekedni.

 

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy ez a hozzáállás genetikailag örökölhető e. Tehát: ha régebben az attraktív férfiak felsőrendűbbnek érezték magukat, akkor valószínűleg a mai férfiak is hasonló beállítottságú agyat örököltek.

 

A felmérésben nők és férfiak is részt vettek. Ami a nemeket illeti, a nők sokkal inkább törekedtek egyenlősségre, a férfiak között pedig a kevésbé vonzóak. Azt, ahogyan gondolkodunk és viselkedünk nagyban befolyásolják a múltbeli történések, így a kérdésre a válasz lehetséges, hogy az evolúciós történetünkben rejlik.

 

A kutatók azonban óva intenek a tanulságok gyors levonásától - állításuk szerint még további kutatások szükségesek ahhoz, hogy biztosat tudjanak mondani.

 

Vonzódunk a bunkókhoz

 

Neill Korobov és Justin Laplante a Nyugat-Georgia-i Egyetem pszichológusai egy kísérletet végeztek, amelyből az derült ki, hogy a bunkó beszólások és lekezelő magatartás elsőre negatív érzéseket vált ki a másik félből, később azonban ez egyfajta kapocsként kezd el működni.

Hasonlóan a szexuális jellegű utalások és a folytonos copfhúzogatás is előbb utóbb az intimitás elmélyítéséhez vezet, mert először nevetésbe, majd flörtölésbe torkollik.

 

A nők esnek bele a leggyakrabban ebbe a hibába és kezdenek el bunkókhoz vonzódni. A szakértők szerint ennek az oka nagyon egyszerű: ha az alany izgalmas, nem egy átlagos életet él, más nőknek is vonzó, nem lehet könnyen megszerezni, ezért kihívást jelent. Nem úgy, mint a kedves szomszéd srác a még kedvesebb szavaival és kiszámíthatóságával.


Kapcsolódó cikkek