Top 20: Budapest nem túl okos hely

2014. május 22. 12:55 ujnemzedek.hu
A városokat életminőség és fenntarthatóság szempontjából kategorizálták a "legokosabbak" közé.

A top 20 városban 10 európai (London, Párizs, Oslo, Stockholm, Koppenhága, Amszterdam, Eindhoven, Zürich , Basel és Genf), 6 Amerikai (New York, Philadelphia, Los Angeles, Dallas, Chicago, Baltimore), három ázsiai (Tokió, Szöul, és Oszaka) szerepel, 1 pedig a Csendes óceáni térségből (Sydney) került ki. És hogy mi alapján készítették a rangsort a spanyol IESE üzleti suli kutatói? Nos, abból indultak ki, hogy a globalizáció, a technikai és információs, valamint a társadalmi változások milyen hatással voltak egy adott élőhelyre gazdasági szempontból például (vajon érdemes-e munkát vállalnom ott?), de abban a tekintetben is, hogy mennyire élhető az adott hely (szeretnék odaköltözni huzamosabb időre?).

 

Az osztályelső. (kép: Pinterest)


Az élen Tokyo végzett. A kutatók szerint ez az a város, ami majd’ minden tekintetben megfelelhet a modern kor embere számára. Az eredmények azt mutatják, Tokyo lenyűgöző hely: egyszerre friss, élményekkel teli, a gazdasága pedig dübörög, mint egy megvadult szamuráj.

 

Íme a legjobbak:

 1. Tokió
 2. London
 3. New York
 4. Zürich
 5. Paris
 6. Genova
 7. Bázel
 8. Oszaka
 9. Szöul
 10. Oslo
 11. Philadelphia
 12. Los Angeles
 13. Dallas
 14. Koppenhága
 15. Eindhoven
 16. Amszterdam
 17. Sydney
 18. Stockholm
 19. Chicago
 20. Baltimore

 

 

A kutatók különben 135 várost vizsgáltak, 55 országban. Ezúttal nincs mire büszkének lennünk: Budapest az összesített ranglistán csupán a 74. helyet érte el (44,4 pontot kapott a maximális 100-ból). De legalább Szarajevót beelőztük: neki meg kellett elégednie azzal, hogy ő csak a 134. A sereghajtók között különben rengeteg brazil lakóhelyet találhatunk – ilyenek Fortaleza (133.), Recife (132.), vagy maga Brazíliaváros (131.).  A Bolíviai La Paz a 130., a Venezuelában látogatható Caracas pedig a 126. helyen végzett.


Kapcsolódó cikkek