Tippek a jobb nyaralós fotókért

2015. június 16. 11:28 ujnemzedek.hu
Kerülni kell a kliséket, fotózzunk valami egyedit! 5+1 hasznos tanács.

Naplemente. Szétfilterezett fotó egy kukáról. Fotó hajléktalanokról. Fekete-fehér képek. Na, ezeket érdemes kerülni. Persze a beavatottabbak ezeket és ennél még sokkal többet is tudnak, de aki csak azért viszi magával a gépét, hogy később legyen mit mutogatni a rokonoknak, és nem kifejezetten vetette bele magát a fotózás rejtelmeibe, annak kell ezeket szem előtt tartania.

 

Fotózd azt, aki veled van:
A nyaralós fotók lényege, hogy majd sok év múlva lehessen röhögni azon, hogy milyen gázul néztünk ki rajtuk. Felesleges arra koncentrálni, hogy egy kis kompakt géppel a legszebb naplementét fotózzuk le, mert nem fog menni.

 

Ne fotózd le azt, amit már mindenki lefotózott
Mert minek. Ha eljutsz a Taj Mahalhoz, és az épülettel szemben valami érdekes történik az utcán, akkor a Taj Mahal helyett fotózd le azt, mert arról sokkal kevesebb kép lesz, mint az épületről, amit másodpercenként ötvenen lefotóznak ugyanabból a szögből. 

 

Kerüld a klisét.
Hogy mi a klisé? Ez:

 

Ne fotózz hajléktalant!
Csak ezért, mert rosszabb körülmények között él, még nem kell azonnal fekete-fehér szűrővel lefotózni. Ha van mögötte történet, és ki is tudod deríteni, akkor lehet, de egyébként nem túl etikus valakit csak azért lefotózni, mert nincs hol laknia.

 

Kerüld a digitális zoomot!

Ez főleg a kompakt gépeknél és mobiltelefonoknál fontos. A digitális zoom rontja a kép minőségét, ha lehet, érdemes kikapcsolni.

 

 

A vaku segít, de nem mindig!

Ha valami mozog, a fények pedig már halványodnak, akkor a vaku segíthet megoldani a problémát. Persze alapvetően érdemes akkor képeket csinálni, amíg még a Nap teszi a dolgát, mert utána kompakt gépek vakuja az előtérben lévő dolgokat úgy megvilágítja, hogy azok szinte izzanak, a háttér meg tök sötét lesz.

 


Kapcsolódó cikkek