Telefonalkatrészt akart gyártani, feltalált egy vadiúj színt

2016. június 28. 09:40 ujnemzedek.hu
Íme a YInMn, a világ legújabb színe. Ittriumot, indiumot és magnéziumot kellett hozzá kutyulni.

Érdekes cikkre bukkantunk a ZME Science oldalon. A cikk azt állítja, hogy a Mas Subramanian, az Oregon Egyetem kémikusa új színre bukkant, miközben elektronikus eszközökhöz igyekezett egy új, alkatrészként is használható vegyületet gyártani. Oké, de mi az, hogy új szín? Azt gondolhatnánk, hogy amikor a technológia már mindenre képes, a számítógép-fejlesztők a képernyőkre bármilyen színt fel tudnak varázsolni, akkor már nincs olyan, hogy "új szín". 

 

 

A cikk a vége felé ezt is megmagyarázza, mi viszont vegyük egy kicsit előre. Szóval, a festékanyagokat (amik az anyagok színét adják) legtöbbször a Földön megtalálható természetes anyagokból állítják elő. Például ásványi anyagokból vagy növényekből. A legelső fellelhető, szándékos "festéknyom" egy 40 ezer éves barlangrajz, amit ólom-oxiddal készítettek (Pb3O4). A technológia fejlődésével a mesterségesen előállítható festékek palettája igencsak kiszélesedett, de amikor egy bizonyos (például képernyőn látható) szín anyagokra való felvitelére kerül sor, gyakran akadályokba ütközünk. Például nem minden festék tartós, egyesek nagyon drágák és vannak köztük mérgezők is. Így aztán a valóságban igenis létezik olyan, hogy "új szín".

 

 

Térjünk vissza Mas Subramanianhoz, aki éppen valamilyen alkatrészt akar készíteni az Oregon Egyetemen, amikor véletlenül fekete magnézium-oxidhoz ittriumot és indiumot kevert, majd az egészet felhevítette 1093 fokra. Így aztán az az anyag, amit keresett, nem lett meg, de elé tárult egy addig sosem látott, vibráló kék szín látványa. Az új színnek rögtön nevet is adott: YInMn kék. Mas és az egyetem nem csak azért büszke a felfedezésre, mert a művészeket hozzásegítették egy új szín használatához (lásd a lenti képen), hanem azért is, mert az anyag a jövőben képes lehet az eredeti célra, az energiamegtakarításra. 

 

 

Az eddig a művészek által használt kék, amit mélytengeri kőzetekből állítottak elő, olyan drága volt, hogy az egész művész-társadalom hálás lehet Masnak és csapatának a felfedezésért. Arról nem beszélve, hogy a festék állítólag az anyag összetételének köszönhetően igen masszív, mindegy, hogy olaj- vagy vízfesték formájában használják, nem mosódik el. És hogy miként képes energiamegtakarításra? Tesztek azt mutatják, hogy a festék visszatükrözi az infravörös fények igen nagy százalékát. Ha tehát ilyen színűre festjük a tetőnk, nyáron hűvösen tarthatjuk a házat, klíma használata nélkül.

 

A színnel még egy csomó kísérletet fognak elvégezni az Oregon Egyetemen, de az USA-ban már rendelhető, illetve betették a Harvard Művészeti Múzeumba is. 


Kapcsolódó cikkek