Szexuális zaklatás áldozata minden harmadik brit egyetmista

2015. január 14. 12:05 ujnemzedek.hu
Az intézmények nem hajlandóak foglalkozni az esetekkel, mert szerintük az a rendőrségre tartozik.

A Telegraph felmérése szerint az egyetemista/fősulis lányok harmada ki volt téve már legalább egyszer szexuális inzultusnak. A felmérést azután készítette az egyik legnagyobb példányszámú napilap, hogy kiderült: az intézmények nem hajlandóak kivizsgálni az erőszakról vagy zaklatásról szóló bejelentéseket, azzal az indokkal, hogy ez a rendőrségre tartozik.

 

Sokan nem is jelentik az eseteket, amiket pedig igen, sokszor ignorálják az intézetek (Kép: Tumblr)

 

A kutatást az újság által megbízott YouthSight intézet végezte el. A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezett fiúk több, mint fele tudott olyan lányról, aki abúzust szenvedett el. Az inzultusok a beszólásoktól kezdve egészen a nemi erőszakig terjednek.

 

A megkérdezett lányok 31 százaléka azt mondta, hogy már értek hozzá nem megfelelő módon, és 20 lányból egyet kényszerítettek már bele nemi aktusba. Ezeknek a lányoknak a többsége nem jelentette az esetet, sokan közülük pedig még a barátoknak és a családjuknak sem mondták el.

 

De a zaklatás nem csak a lányokat érinti. Nyolcból egy fiút is ért már szexuális inzultus. Az összes megkérdezett diák egy százaléka pedig volt már nemi erőszak áldozata.

 

Törvénymódosítás a gólyatábori erőszak után

 

Nálunk is hatalmas port kavart a tavaly nyáron kipattant gólyatábori erőszak ügye. Az ott történt erőszakos cselekmények miatt munkacsoport létrehozását kezdeményezte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A testület által készítendő ajánlás alapján a felsőoktatási intézmények megalkothatják a saját rendezvényeikre vonatkozó szabályokat.

 

Emellett a felsőoktatási törvény módosítását is javasolja az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos, hogy a jogszabály tartalmazzon az emberi méltóság feltétlen tiszteletben tartásának követelményére vonatkozó rendelkezést.


Kapcsolódó cikkek