Sebesség helyett a mobilozást méri az új traffipax

2014. szeptember 22. 11:32 ujnemzedek.hu
Sok baleset nem a gyorshajtás, hanem a figyelmetlenség miatt történik, amit a mobilok okoznak.

Egy kaliforniai cég, a ComSonic olyan eszközt fejlesztett, ami képes mérni, hogy érkezik-e olyan jel egy autóból, ami mobilhívás, üzenet, vagy internetforgalom. Az eszköz ott lehet igazán hasznos, ahol komolyan szankcionálják a mobilhasználatot vezetés közben - írja a Daily Mail. A kütyü képes megkülönböztetni, hogy éppen milyen tevékenység miatt történik adatforgalmazás a készülékben, így ki lehet szűrni, hogy ki az, aki éppen vadul chatel 130 km/h-nál.

 

 

Mesterlövészek a csetelők ellen (Kép:DailyMail)

 

(Nálunk az a szabály, hogy lehet telefonálni /bár ez is veszélyes/, amennyiben ehhez nem kell elengedni egyik kézzel sem a kormányt, szóval kell hozzá kihangosító, headset, vagy bluetooth.)

 

Az eszköz olyan technológiával működik, mint amint a kábelszerelők használnak, hogy megállapítsák, hol sérült egy vezeték. Egyelőre még nem került piacra a radar, mert nincs kialakítva hozzá a megfelelő jogi szabályozás, de ha egyszer elkészül, akkor erőteljes visszatartó erőt képviselne ahhoz, hogy a sofőrök inkább a vezetésre koncentráljanak pötyögés helyett.  Egy felmérés szerint amerikában 2006 és 2010 között majdnem 2000 közúti baleset történt mobilozás miatt, ezekből 110 alkalommal halálos kimenetelű volt a szerencsétlenség.

 


Kapcsolódó cikkek