Rosetta teljesen összezavarja a tudósokat

2014. december 12. 11:17 ujnemzedek.hu
Az űrszonda olyan adatokat küldött vissza, melyek miatt borultak a korábbi elképzelések arról, hogyan lett víz a Földön.

A Rosetta űrszonda már egy hónapja elérte célját, és sikeresen juttatott leszállóegységet egy, a Földtől félmilliárd kilométerre lévő üstökösre. Az Európai Űrügynökség azt remélte, hogy majd bebizonyosodik az a feltevés, miszerint a Földre meteorokon érkezett először víz.

 

Az elméletet nem a hasukra csapva találták ki. Különböző aszteroidákat elemeztek, melyek alapján végül két nagy csoportot sikerült beazonosítani. A száguldó égi szikladarabok vagy a „közeli”, a Neptunusz-Plútó bolygók körüli övezetből, vagy attól sokkal távolabbi régiókból származnak. Azt vették észre, hogy a közelebbi területről származó aszteroidákon ugyan van víz, de annak tömege sokkal nagyobb, mint a Földön található vízé, tehát ez a kategória kiesett a „ki hozta a vizet a bolygóra” versenyből. Egyszer sikerült elemezni egy, a távoli régióból származó aszteroidát is, azon pedig a földihez szinte teljesen hasonló vizet találtak.

 

 

A kép bal oldalán a Naprendszer körüli, "közeli" aszteroidamező látható, míg a jobb oldalon a külső - a Rosetta által vizsgált aszteroida a külső mezőből származik. (Kép:iflsience.com)

 

 

Ekkor kezdődött meg a fejtegetés, hogy a földi élet titka lehet, hogy a Naprendszer távoli peremén van eldugva. Tíz évvel ezelőtt útjára indították a Rosetta űrszondát, hogy egy hatalmas, a külső régiókból a Föld felé tartó aszteroidát elemezzen, és végre bebizonyosodjon, hogy tényleg van a földihez hasonló víz a külső tartományokban. A szonda novemberben odaért, bravúros módon leszállóegységet is juttatott az égitest felszínére – és aztán befutottak az adatok: van víz az aszteroidán, de az nem olyan, mint ami itthon a Földön.

 

  Persze ettől még senki sincs elkenődve az űrügynökségnél, hiszen az aszteroida számtalan érdekes és kulcsfontosságú adattal szolgálhat még útja során.

 


Kapcsolódó cikkek