Óvakodj az udvarias emberektől!

2016. február 10. 09:24 ujnemzedek.hu
A kutatók egy kommunikációs társasjáték elemzésével buktatták le a szembehízelgőket.

A kissé hatásvadász cím mögött persze nem arról van szó, hogy mindenki mindenhol csak átver minket és a legtöbben mégis szeretnénk pozitívan állni a velünk kedves embertársainkhoz, de azért nem árt tudni, hogy a kamuzást már kisgyermekkorban elkezdjük, és sokan az évek alatt mesterire csiszolják. 

 

A Dice and Sorcery blogon találtunk egy érdekes cikket arról, hogy milyen egyéb indokok húzódhatnak a velünk szemben megjátszott kedvességek mögött. Tavaly decemberben a Számítógépes Nyelvészeti Társaság éves pekingi kongresszusán vetették fel kutatók a témát, a  vizsgálatukhoz egy Diplomacy nevű társasjátékot használtak, amelyben kockák és "szerencsekártyák helyett" pusztán a kommunikációs eszközeinkkel és tárgyalással kell sikert elérni.

 

 

A számítógép 57%-os pontossággal jósolta meg az árulásokat mindössze abból, hogy a játékosok kommunikációja miként változott a kezdeti szívélyes hangvételtől a csendes visszahúzódón keresztül az egyértelmű agresszív dominanciáig. 

 

"A tudósok egyébként már régóta egyetértenek abban, hogy az alakoskodás és a kedvesnek tűnő, udvarias hozzáállás kiváló harci stratégia. Mi, emberek - bár tisztában vagyunk a csalás és a hazugság fogalmával - alapvetően bízunk egymásban és együttműködőek vagyunk. Ez az a tulajdonságunk, amit a gátlástalanabbak könnyedén kihasználnak mind a játékasztalnál, mind a való életben" - írja a blog szerzője.

 

A Nyelv és Tudomány egyik hazugsággal foglalkozó cikke szerint két nagy típust különböztethetünk meg: 1. A leplezés vagy eltitkolás során a hazug visszatart bizonyos információkat, azonban semmi olyat nem mond, ami ne lenne igaz. 2. A meghamisítás már túlmutat a leplezésen, ahhoz képest egy újabb lépést foglal magában. A hazug azon túl, hogy visszatartja a valódi információkat, hamis információkat is szolgáltat, olyan hamis dolgokat mond, melyeket igazságként állít be.

 

Azt persze ne felejtsük el, hogy azért pusztán kedvességből is tudunk kedvesek lenni, hiszen a társas kapcsolatok egyik mozgatóeleme a bizalom. Valljuk be, elég cudar mindennapok köszöntenének ránk, ha nem viselkednénk kedvesen még a szeretteinkkel vagy a barátainkkal sem.

 

Ráadásul a kedvesség a hosszú élet titka! Legalábbis ezt állítja Christine L. Carter, aki szociológus és boldogságszakértő. "A kedvességet az önkénteskedésben kiélő emberek például kevesebb fájdalmat éreznek, és az önkénteskedésnek az élethosszabbító hatása erősebb, mintha heti négyszer edzenénk vagy templomba járnánk, vagyis legalább olyan jótékony fordulatot hoz az életünkbe, mint az, ha leszokunk a dohányzásról." - olvasható az origo.hu kedvességről szóló cikkében.

Nem elhanyagolható, hogy a kedvességet és a jócselekedetet a szervezetünk endorfintermeléssel is meghálálja. Ez a neurotranszmitterként működő fehérje egyrészt kellemes érzést idéz elő, másrészt csillapítja a fájdalmat. Ha fáj valami, legyünk nyugodtan kedvesek.


Kapcsolódó cikkek