Önként merültek alá a radioaktív vízbe Csernobil hősei

2016. április 26. 09:36 ujnemzedek.hu
Három búvárnak köszönhető, hogy Európát nem terítette be a sugárzás. Az életükkel fizettek érte.

A csernobili atomkatasztrófa után tíz nappal egy újabb, még rettenetesebb esemény körvonalai bontakoztak ki. A víz, melyet a létesítményben tűzoltásra használtak, radioaktív lett, és összegyűlt az egyik reaktor alatt. A reaktor maga már tele volt homokkal és egyéb, helikopterekből leszórt tűzoltó anyagokkal – az egész pedig összeállít egy lávaszerű izzó masszává, ami szép lassan keresztülégette magát mindenen, és egyenesen a reaktor alatt összegyűlt, radioaktív víz felé tartott.

 

 

Ha eléri, akkor egy hatalmas robbanás keretében radioaktív gőz borította volna be Európa egy részét.

 

 

Három mérnök, Valeri Bezpalov, Alexie Ananenko és Boris Baranov önként jelentkeztek, hogy alámerülnek a reaktor vizébe, és megpróbálják leereszteni azt. Tudták, hogy ez az életükbe fog kerülni.

 

 


A romeltakarítás során sok katona és tűzoltó is nagy dózisú sugárzást kapott. (Fotó: Wikipedia)

 

Mindössze egy búvárruha és egy lámpa volt náluk, amikor lemerültek. Az egyik lámpa azonnal felmondta a szolgálatot. Ennek ellenére sikerült elérniük azt a szelepet, amelyik kinyitotta a zsilipet. Húszezer tonna radioaktív vizet sikerült leereszteniük.

 

 

A búvárok a merülés után mindössze két hétig maradtak életben. A testük olyan mértékben vált radioaktívvá, hogy csak ólomkoporsóban lehetett őket eltemetni. Becslések szerint életek százezreit mentették meg hőstettükkel.