Na tessék: igazából senki sem lehet Pókember

2016. február 18. 15:58 ujnemzedek.hu
Már megint a brit tudósok kavartak be. Bevezetőben emojit még nem használtunk, de most muszáj: :(

Már a szerelemről is bebizonyosodott, hogy kémcsövekben simán össze lehet lögybölni, mert csupán a biokémia játéka az egész, erre mi történik? A brit tudósok nem bírták ki, hogy ne rántsák le a leplet egy újabb mítoszról - kapaszkodj meg, Pókember nem lehet senki sem. Nem, még akkor se, ha megcsíp egy radioaktív ízeltlábú.

 


Szomorúak vagyunk :( (kép: Pinterest)

 

Na jó, a kutatás igazából arról szólt, vajon melyik a legnagyobb élőlény, ami a talptapadásának köszönhetően biztonsággal fel tud mászni egy falon. A Cambridge-i Egyetem zoológiai tanszékének tudósai végül arra jutottak, hogy ez bizony a gekkó. Nem, akkor sem tudsz majd felmászni az Empire State Buildingre, ha egy radioaktív gekkó harap meg - a lényeg ugyanis az állat felszínéhez viszonyuló tömegében keresendő. "Egy hangyának például a testfelületéhez képest viszonylag alacsony súllyal rendelkezik - mondta el a kutatás vezetője, David Labonte. - Ehhez képest egy elefánt hatalmas tömeggel, és ehhez képest igen kevés tapadófelülettel rendelkezik." (Pláne, hogy nincs neki.)

 

De mi lenne, ha mégis képesek lennénk a falra mászni? - gondolják egyből az élelmesek, és milyen igazuk van: a tudósok annak is utánajártak, ehhez nekünk, embereknek milyen méretű, tapadókorongokkal (vagy apró pókszőrrel) borított lábra lenne szükség. A válasz: olyanra, amire csak a 145-ös cipő megy rá. 


Kapcsolódó cikkek