Nem kamu: innen eredhet a Bolondok Napja

2014. április 1. 10:41 ujnemzedek.hu
Eredetileg újév napja volt, aztán jött egy király, és átvariálta a naptárt. Dióhéjban ez a legelfogadottabb teória április 1-ével kapcsolatban – hidd el, nem lódítunk.

A Bolondok Napja körül annyi a rejtély, hogy tudós fő legyen a javából, aki kibogarássza az igazságot. Ami biztos, hogy 1564-ben történt valami, ami válaszul szolgálhat a kérdésre – ebben az évben ugyanis IX. Károly francia király naptárreformot hajtott végre az országában, melynek köszönhetően az addig április 1-én ünnepelt újévet január 1-re pakolták át. Amivel egy rakás, addig megszokott hagyomány is megszűnt - ilyen volt az újévi ajándékozás nemes gesztusa is.

Április bolondja a népszokás szerint az, akit április elsején rászednek, a bolondját járatják vele. A rászedett személy az április bolondja.
Több országban elterjedt szokás. Egyik magyarázata szerint kelta népszokás volt, hogy április kezdetén vidám, bohókás tavaszi ünnepeket ültek.


A nép azonban nehezen áll át, így április 1-el is kezdeni kellett valamit. Az ajándékozás maradt, ellenben ezen a napon inkább afféle vicces holmikkal, és kellemetlen tréfákkal lepték meg egymást a derék franciák – a hamis évkezdést tehát hamis meglepetésekkel „ünnepelték”.

Állítólag neki köszönheted, hogy bárkit megszivathatsz ma. (kép: Pinterest)

A leghíresebb „urban legend” ezzel kapcsolatban XIV. Lajoshoz kapcsolódik egyébként. A híres poén áldozata egy márki volt, akinek akitől az éj leple alatt ellopatta a ruháit, majd szűkebbre szabatta. Másnap a márki riadtan vette észre, hogy hirtelen kövér lett. Valami komoly betegséget szimatolt a háttérben, amitől annyira megijedt, hogy azonnal orvoshoz rohant. Az orvos elküldte a gyógyszerészhez egy gyógyszer megnevezésével, amire a következő szöveg volt írva:

”œAccipe cisalia et dissue purpunctum”

Ami ennyit jelent: "Szerezz egy ollót, és vágd fel a mellényedet!"


Kapcsolódó cikkek