Nem hisztek magatokban, csajok? Akkor ismerjétek meg a Jean Batten-t!

2016. szeptember 15. 11:48 ujnemzedek.hu
Ő volt ugyanis a repülés egyik legjelentősebb figurája. 1930-ban. Nőként.

Ha felmerült benned a kérdés, hogy vajon miért nyomja ma a Google ezt a bizonyos képet a keresőoldalán a fekete macskával, meg a kétfedeles repcsin üldögélő pilótanővel:

 


(kép: Google)

 

...akkor segítünk! Mert Jean Batten nevét érdemes ismerni, pláne, ha csaj vagy, sőt, akkor érdemes őt egyenesen példaképnek tekinteni - a hozzáértők ugyanis Amelia Mary Earhart (1897. július 24. – eltűnt: 1937. július 2.) mellett a repülés egyik női úttörőjének tartják. 1929-ben szerezte meg a pilótaengedélyét - és akkor most képzeljük el, hogy a korabeli viszonyok mellett milyen nehéz lehetett ez egy nőnek. 

 


Jean Batten, meg a masina (kép: Wikipedia)

 

 

Elképzeltük?
 

Nos, akkor most tegyük hozzá azt, mi az, amitől Batten többszörös világrekorder pilótanőként elért: 1934. május 8-án egy de Havilland DH.60 Gipsy Moth géppel 14 napot, 22 órát és 33 percet repülve, egyedül tette meg a 16 000 kilométeres utat Londonból Port-Darwinba (Ausztrália). Port-Darwinból indulva átrepülte egész Ausztráliát, érintette Sydneyt, majd visszatért Angliába. 1935. november 13-án ő lett a leggyorsabb női pilóta, amikor repülőgépével 13 óra 15 perc alatt átszelte a déli Atlanti-óceánt, megdöntve a francia Maryse Bastie addigi rekordját. 1937. október 19-én pedig Port-Darwinból Londonba repült 5 nap és 10 óra alatt - ezzel megdöntötte az Ausztrália és Anglia közötti távolsági repülés világrekordját.

 

 

Oké, de minek a macska?

Hát mert a ma épp 107 éve született Betten Buddy nevű cicájával közösen repült át a világon elsőként  Angliából Új-Zélandra. Mi ez, ha nem totál kimaxolt überkirály girlpower?


Kapcsolódó cikkek