Nem elég megúszni az ebolát, utána jönnek az előítéletek

2014. október 2. 14:56 ujnemzedek.hu
A fertőzöttek családját megbélyegzi és kirekeszti a közösség, újabb harc vár rájuk a karantén után.

Amilyen intenzitással terjed a nyugat-afrikai ebola járvány, olyan sürgető és megoldandó feladattá válik a családtagok megbélyegzésének, kirekesztésének kérdése is.

 

Az ebola ellen egyelőre nincs ellenszer (Kép: wikipédia)

 

Az UNICEF jelentése szerint 3700 gyerek vesztette el szüleit és maradt árván, mert a legtöbbjüket a túlélő rokonok sem fogadják be attól tartva, hogy őket is megfertőzi a kór.  

 

Nigériában egyre több felnőttnek és gyereknek kell megtanulnia, hogy a szörnyűségek nem érnek véget akkor, ha ki után újabb feladat vár rájuk: elfogadtatni a közösséggel, hogy már nem jelentenek veszélyt.  

 

A Lagosban élő Martin édesanyját vesztette el a járványban és vele együtt élete egy részét. Miután édesanyját kórházba szállították, Martint és testvérét 21 napig megfigyelés alatt tartották, nem voltak fertőzöttek. Édesanyjuk nővérként dolgozott és így kapta el a vírust, a gyógykezelés ideje alatt a testvérek egy szállóban laktak, ahol nem ismerte őket senki, így elkerülhették a megbélyegzést.

 

Az otthoni barátok azonban elmaradtak és a fiúkat a templomból is kitiltották, mondván: ne terjesszék a vírust. A fiúk szeretnék édesanyjuk holtestét is hazaszállítani, hogy ott temethessék el, de a helyiek tiltakoznak és nem engedik alaptalanul rettegve az újabb fertőzés lehetőségétől.

 

Az ellenszer neve: tájékoztatás

 

Nem meglepő módon a gazdaság is megsínyli a járványt, sok kereskedő egyszerűen azért nem ad el árút, mert fél megfogni a pénzt, amihez egy „fertőzött is hozzáérhetett”.

 

Az UNICEF szerint csak azzal lehet segíteni a betegséget túlélők visszailleszkedését, ha az embereket megfelelően tájékoztatják a témában és minél több csatornán találkoznak a valós információkkal a betegség terjedésének mikéntjéről és arról, hogy a túlélők nem fertőznek.