Na tessék: nem is a szerelem okozza a féltékenységet

2015. július 24. 09:40
Az önbizalomhiány és a kapcsolatfüggőség lehet az oka, nem a durván lángoló érzések.

A párterapeuták körében végzett felmérésből kiderül, hogy a kapcsolatok harmadában okoz komoly problémát a féltékenység. Sokan azt gondolják, hogy ennek a szerelemmel járó lángoló érzés az oka. A szakértők szerint azonban ez téves, és a valódi okok a következők között keresendők:

 

Sokszor magadnak csinálod a feszkót (Kép: Tumblr)

 

- Önbizalom hiánya, kevés önbecsülés.

- Lelki gondok: szorongás, depresszió, hangulatingadozás.

- A biztonság érzésének hiánya, erősen birtokló természet.

- Kapcsolatfüggőség.

- Önbizalomhiányból akadó félelem, hogy nem vagyunk elég jók a partnerünknek.

- Korábbi rossz élmények: ha megcsalt/elhagyott valakiért a korábbi párunk.

 

Ebből tehát egyértelműen látszik, hogy a féltékenység az adott személy félelmeiből és kishitűségéből ered, nem a partnere iránt érzett szerelemből.

 

Mit tehetünk ellene?

Ha a párod féltékenykedik, erősítsd meg abban, hogy szereted, ne támadj neki, ne mentegetőzz, vedd figyelembe, hogy ez róla szól, nem rólad.

 

Ha te vagy a féltékeny fél, akkor sürgősen fejezd be a párod utáni kutakodást. Minél többet böngészed a Facebookját, annál végeláthatatlanabb spirálba kergeted magad, amiben a végén már szinte kémkedni fogsz utána és saját magadat hergeled. Így ezt az energiát inkább fektesd abba, hogy a saját önbizalmad növelésén dolgozol. És persze beszélj a partnereddel: nem támadva, de mondd el neki a kétségeidet és kérdezd őt, ahelyett, hogy utána nyomozol.


Kapcsolódó cikkek

Hamarosan itt a Valentin-nap, néhány hét és érkezik a tavasz, azaz a szerelem évszaka. Csodálatos érzés szerelemben élni. Kevés olyan kifejezés van a földön, ami pontosan kifejezné, mit érzünk ilyenkor. Szerencsére a statisztikusok, a bőrgyógyászok és más szakemberek szimpla adatokkal is le tudják írni ezt.
olvasd tovább