Mit nem fog megtanulni a gyerek, ha elfenekelik?

2014. október 14. 15:14 ujnemzedek.hu
Arra rájön, hogy a nagyobb az erősebb, de ennek semmi köze az eredeti célhoz.

Talán itt az elején fontos leszögezni, hogy itt az elfenekelésről, és nem a bántalmazásról van szó. Előbb vagy utóbb minden szülő életében elő fog bukkanni ez a fegyelmező eszköz, amikor a gyerek már tényleg nem hallgat semmire. De vajon érdemes?

Dr. Phil McGraw pszichológus 2002 óta vezet tévés műsorokat, ahol problémás gyerekek szüleinek próbál segíteni a hatékonyabb gyermeknevelésben.

 

Szerinte az elfenekelés felesleges, ugyanis pont a lényeget nem fogja megtanulni a gyerek. Amikor valaki ehhez a módszerhez folyamodik, akkor azt mutatja meg, hogy ő a nagyobb és ő az erősebb. A gyerek ettől ugyan lehet, hogy abbahagyja azt a viselkedést, ami miatt kiérdemelte a büntetést, de azt nem fogja megtanulni, hogy mi az, ami miatt a viselkedés büntetendőnek számít.

 

Az egyik adásban egy olyan gyerek szülei fordultak Dr. Phil-hez, aki rettentően agresszív volt, hét évesen harapott, karmolt, köpködött, egyszóval olyan viselkedést produkált, ami miatt valószínűleg bárki kiporolná a gyerkőc nadrágját. Ám a doki mást javasolt. Szerinte a fenekeléssel a szülők csak lesüllyednének a gyerek szintjére, ráadásul csak fokoznák a gyerek fejében a káoszt. Ha nem érti, hogy miért kapta a büntetést, akkor az lesz a reakció, hogy félni kezd, és ez minden, csak nem segítség abban, hogy a viselkedése nyugodtabb legyen.

 

 

Rossz módszer (Kép: Imgur)

 

A pszichológus szerint a szülőknek három kérdést kéne feltenniük magukban, mielőtt ráhúznak egyet csemetéjük hátsójára.

 

1: Vajon ez le fogja nyugtatni?
Fizikai „erőszak” egy amúgy is stresszes szituációban? Aligha.

 

2: Mit fog tanulni ebből a gyerek?
Valószínűleg azt, hogy a stresszes szituban beválik az erőszak.

 

3: Megoldás-e ez hosszútávon?
Lehet, hogy átmenetileg megoldja a problémát, de azok a gyerekek, akiket fenyítenek a szülei, általában újra és újra túlfeszítik a húrt. A fenyítés pedig csak azt fogja elmélyíteni bennük, hogy ők rosszak, de azt nem fogják tudni, hogy miért rossz az, amit tesznek.

 

Forrás: Huffington Post

 

 


Kapcsolódó cikkek