Új netsebességi rekord: mire ezt kimondjuk, lehúztunk vele egy bármit

2016. február 12. 12:16 ujnemzedek.hu
24 megabites átlagsebesség mellett ez olyan, mintha egy versenyautóba sugárhajtóművet építenének.

Új adatátviteli csúcsot ért el az Optical Networks Group brit kutatócsoport az optikai adatátviteli rendszerek kapacitáshatárainak kutatása során.

 

 

"Miközben a jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő csúcsminőségű optikai átviteli rendszerek másodpercenként 100 gigabit adatátvitelre képesek, mi egy olyan okos berendezés kifejlesztésén dolgozunk laboratóriumunkban, amely a kommunikációs rendszerek és maghálózatok következő nemzedékét testesíti meg és képes arra, hogy másodpercenként egy terabit adatmennyiséget továbbítson" - hangsúlyozta a kutatás vezetője, Robert Maher, a University College of London elektronikai tanszékének szakembere.

 


Durva lesz (kép: Wikipedia)

 

Ez majdnem ötvenezerszer nagyobb sebesség, mint a brit internetes szolgáltatók által biztosított másodpercenként 24 megabites átlagsebesség. Az általunk elért adatátviteli sebesség lehetővé tenné, hogy egyetlen másodperc alatt letöltsük HD-minőségben a Trónok harca televíziós sorozat teljes szériáját - magyarázta a szakember.

 

 

A Scientific Reports folyóiratban bemutatott kutatásban a csoport közvetlenül kötötte össze az adóállomást az adatvevővel, hogy elérjék a lehető legnagyobb adatviteli sebességet. A rendszer tesztelését megkezdik, mérni fogják, hogy milyen nagyságú adatátvitelre képesek az üvegszálak hosszú távon, amikor az optikai jelek torzulhatnak a több ezer kilométer hosszú optikai szálakban haladva.

 

 

Oké: akkor lehet, hogy nem kamu a fény alapú net

 

Arról van szó, hogy ha felkapcsolom a lámpám, jönni fog az internet is? Nem egészen, de majdnem - pontosan az a lényege, hogy olyan helyeken is legyen net, ahol a szükséges infrastruktúra (a korábbi tudásunknak megfelelően) nem kiépíthető. Ami kell hozzá: egy adó (ez lehet egy szimpla ledlámpa), és egy fogadó állomás (ami például a nemrégiben a Faraday Lecture Theatre-ben lenyomott élő bemutatón egy napelem volt). A "net" a fényimpulzusokba bújva jut el az adóállomástól a fogadóig - tiszta rádióhullám, illetve dehogyis, mert fény.

Minden részlet elérhető Itt!

(MTI/ujnemzedek.hu)


Kapcsolódó cikkek