Mindent tud rólad az okostévé

2013. november 28. 14:01 ujnemzedek.hu
Aki olvasta az 1984 című könyvet, tudja, hogy a lakásokbantalálható telekép minden infót begyűjtött a lakóról. Nos, úgy tűnik, Orwellfantáziája valóra vált.

Jason Huntley, IT-szakember egy este azt vette észre, hogy tévézés közben célzott reklámokat látott – tehát nem „csak úgy” felbukkantak, hanem kifejezetten olyan ajánlatok voltak, mint amihez kapcsolódó tartalmakat nézett. Huntley gyanút fogott, és  laptopját az okos tévére kötötte, hogy figyelje a tévéből továbbított jeleket. Kiderült, hogy a készülék mindent figyelt, és továbbított Dél-Koreába, a tévét gyártó cég központjába. A minden alatt pedig tényleg mindent értünk, ugyanis a nézett csatornáktól kezdve a távirányítón lenyomott gombokig bezárólag elküldött minden adatot a központba.

Az 1984-ben teleképnek hívták a mindent látó, mindent halló készüléket. (Kép:aftermathnews.wordpress.com)

A cég az adatokat elvileg arra használja, hogy pénzt szerezzen belőle – a hirdetőknek ez maga a paradicsom, hiszen ajánlataikat így közvetlenül azoknak jelenítik meg, akik az adott termékhez kapcsolódó tartalmat néztek. De itt volt a bibi – Huntley családi videókat is nézett a tévéjén – és ezek a videók is Koreában landoltak. A cég képviselői vizsgálatot rendeltek el, mert szerintük az ügyfelek adatainak biztonsága a legfontosabb.


IT szakemberek felhívták arra a figyelmet, hogy az internetre kötött okostévék nagyon sebezhetőek, mert nincs rajtuk olyan erős tűzfal, mint egy számítógépen. A tévéken kamera van, és egy közepesen képzett hacker bármikor valóságshow-helyszínné varázsolhatja a nappalit.


Forrás:Daily Mail


Kapcsolódó cikkek

2013 legbefolyásosabb tinijei

november 25. 17:07
A Time magazin felsorakoztatta az idei év legkiemelkedőbb fiataljait. Ismerjétek meg az első tizet, akik között énekesnő, valóságshow-sztár és golfjátékos is van.
olvasd tovább