Miért is balkezes, aki balkezes?

2015. május 6. 13:22 ujnemzedek.hu
Genetika is közrejátszik, de a kutatók most egy nem mindennapi felfedezést tettek.

Nem is olyan régen egyenesen átszoktatták a szülők és a tanárok is a balkezes gyerekeket, hogy inkább a jobbot használják.  Az iskolában a 20. század közepéig veréssel, majd a szülői erőszak sugalmazásával hazánkban is ez volt a hivatalos „pedagógia”.

 

A balkezességnek sok előnye is van. (Kép: Tumblr)

 

Elsősorban jobbkezeseknek gyártanak mindent, sportfelszerelésektől kezdve az ollókon át a fűrészig.

 

Pedig 10-ből egy ember balkezes, és ezt 25 százalékban a génállomány dönti el. Silvia Paracchini humángenetikus szerint ez az arány - bár elég alacsony - de legalább konzisztens volt minden egyes tanulmányban.

 

Paracchini a Science Alert-nek elmondta, hogy az első kutatások arra irányultak, hogy megtaláljanak egy gént, ami a „kezességért” felel. Mostanra már több 100 ezer embert vizsgáltak, és nem találták meg a felelőst, így egyre valószínűbb, hogy nem is létezik.

 

 

Hozzávetőleg 8 és 15% között mozog a felnőtt lakosság körében a balkezesek aránya. Tanulmányok szerint a férfiak körében gyakoribb a bal kéz domináns használata.A balkezesség az átlagos populációhoz hasonlítva ugyancsak gyakrabban fordul elő egypetéjű ikrek esetében, és az idegrendszeri megbetegedésben szenvedők körében.

 

De miért gyakoribb a jobbkezesség? A humángenetikus evolúciós előnyt lát mögötte. A DNS, amely a kezességet befolyásolja ugyanaz, amely a testünk asszimetriáját is meghatározza. Egy furcsa állapot, a belső szervek fordított elhelyezkedése (situs inversus) lehet a megoldás a balkezességre. A situs inversusnál a szív például a jobb oldalon van, a húgyhólyag pedig a balon.

 

Paracchini és csapata arra jöttek rá, hogy a genetikai kód azon része, amely abnormális a situs inversus eseteknél, ugyanaz a rész, amely a balkezességért is felel.

 

Előnyök

 

A balkezeseknek hosszabb kérgestest van az agyban, amely a legnagyobb (comissuralis) összeköttetés a két agyfélteke között. Ennélfogva, a két félteke közötti kommunikáció sokkal gyorsabb lesz. Nem véletlen, hogy művészek között sokkal gyakoribb a balkezes.

 

De nem csak művészek profitálhatnak belőle. A sebészetben hasznos lehet, ha mindkét kéz egyformán ügyes. Balkezes vagy ballábas sportolók és harcosok előnyre tehetnek szert azáltal, hogy jobbkezes ellenfelüknek meglepetést szereznek a szokatlan oldal használatával. Mivel az európai műszaki szabványok az eszközök jobb kézzel való kezelését feltételezik, a balkezesek jobbkeze tipikusan ügyesebb, mint a jobbkezesek bal keze.

 


Kapcsolódó cikkek

Einstein, Caesar, Arisztotelész, Picasso, Pelé, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Ludwig van Beethoven, Benjamin Franklin, Isaac Newton, Barack Obama. Csak néhány híres ember, aki balkezes volt. De hogy mi is igaz és mi csak mítosz a balkezes emberekről, a cikkünkből kiderül.
olvasd tovább
Egy brit parlamenti képviselő nemrégiben a balkezes gyerekekspeciális fejlesztése érdekében írt levelet az oktatásügyi miniszternek. SirPeter Luff, aki maga is balkezes, arra hívja fel a figyelmet, hogy a tanárokgyakran elmulasztják a balkezes diákok fejlesztését, így azok hátránybakerülnek jobbkezes társaikhoz képest.
olvasd tovább