Miért az út jobb oldalán közlekedünk? És az angolok miért nem?

2016. augusztus 25. 10:53 ujnemzedek.hu
Biztos téged is foglalkoztat a kérdés, mi értelme van, hogy hol jobb- hol baloldalon közlekedünk.

Ma a világban a legtöbb országban jobb oldalon közlekedünk az autónkkal, így például egész Európában és az Egyesült Államokban is. Vannak viszont országok, ahol ennek éppen az ellenkezője, a bal oldalon való haladás a megszokott és a szabályszerű, sőt, éppen ezért jobbkormányos autókat gyártanak. Ilyen az Egyesült Királyság és több egykori brit gyarmat, mint Ausztrália, Afrika délkeleti része vagy India, de bal oldalon közlekednek a Japánok és az Indonézek. Adódik viszont a kérdés, hogy 

 


miért? 


 

A válaszért, ha hiszed, ha nem, az 1300-as évekig kell visszamenni a törikönyvekben. Ekkor alakult ki ugyanis az igény, hogy a kereskedelmi utakon a kereskedők, zarándokok mozgását szabályozzák. Akkori pápai dekrétumok kimondták, hogy a vatikáni zarándokoknak az út bal oldalán kell megközelíteni Rómát, ez pedig egész Európában elterjedt és íratlan szabályként létezett. Történészek szerint az ok egyszerű volt: mivel az emberek többsége jobbkezes, ezért ha a bal oldalon közlekedik, a fegyvert tartó keze a szemben közeledő ellenséghez közelebb kerül. 

 

 

De ha egész Európa a bal oldalon közlekedett a középkorban, miért tértünk át a jobb oldali közlekedésre? Hát persze, hogy az amerikaiak miatt. Az 1700-as években az utakon uralkodó járműként megjelentek a nagyobb, ló húzta szekerek. A "sofőr", aki szintén legtöbbször jobbkezes volt, a bal hátsó lovon ült (ekkor még nem volt bak a szekereken), mert onnan tudta legjobban irányítani a tőle jobbra és előtte haladó lovakat. Így viszont, a baloldalon haladva a sofőr az út bal szélére szorult és nagyon messze kerültek tőle a szembe jövő "járművek", emiatt könnyen balesetet okozhatott. Az amerikaiak így szépen bevezették a jobb oldali közlekedést, majd törvénybe is iktatták 1792-ben. 

 

Európában a franciák látták meg először a jobb oldali közlekedés előnyeit, így előbb ők is bevezették, majd a napóleoni időkben rákényszerítették az összes meghódított területükre is. Ezután jöttek a németek és a 20. századra szinte már mindenki áttért, így Európában is a jobb oldali közlekedés volt az uralkodó. Egyedül a britek álltak ellen, mert egyrészt "nehogymár a hülye franciáktól vegyünk át bármit is", másrészt a szűk útjaik nem kedveztek a szekereknek, tehát rá sem voltak szorulva.

 

Magyarországon Európához képest éppen csak egy kis lemaradással, 1942-ben tértünk át a jobb oldali közlekedésre. 


Kapcsolódó cikkek