Megfázás: a hideg vagy a vírusok miatt vagyunk betegek? Itt a válasz!

2014. november 24. 10:41 ujnemzedek.hu
Azt tanuljuk, hogy a betegségeket vírusok és baktériumok okozzák, ehhez képest mégis a hidegtől félünk? Hogy is van ez?

Ne menj ki kabát nélkül, mert megfázol!  - ez az a mondat, amit a legtöbben már hallhattak az aggódó szülőktől. Azonban sokakban felmerül ilyenkor a kérdést, hogy valóban a kinti hőmérséklet okozná  a betegséget, miközben azt tanuljuk, hogy azért általában vírusok vagy baktériumok a felesőek.

 

Az angolban és magyarban is létező „betegségre” a megfázásra rákeresve a következőt találjuk a Wikipedián: megfázásnak vagy más néven a meghűlésnek nincs pontos tudományos és orvosi definíciója – köszi, de akkor kinek van igaza?

 


Attól, hogy nem mozdulunk ki nem ússzuk meg a betegséget (kép: AsapScience)

 

Az orvostudomány is inkább tünetek együttesét érti ezalatt, amelynek leggyakoribb kórokozója a rhinovírus, de kétszáznál is többféle vírus okozhatja, sőt, néha bakteriális fertőzés is súlyosbíthatja a tüneteket.

 

A megfázásszkeptikusok ilyenkor máris elkezdhetnék dörgölni a többiek orra alá: na ugye, hogy nem a hideg miatt vagy beteg… Sajnos azonban tévednek.

 

A rideg tények

Ezt a kérdéskört járta körül az ASAP Science is videójában. Hideg időben csökken a páratartalom és kiszáradnak a nyálkahártyáink, amelyek így sokkal kevésbé tudják kiszűrni, azaz már az első védelmi vonalban lefülelni a kórokozókat, amelyek így könnyebben bejuthatnak a szervezetbe. Ráadásul a hőmérséklet csökkenésével szűkülnek az erek is, így a véráramban járőröző fehérvérsejtek is nehezebben érik el a kórokozókat.

 

Akkor kinek van igaza? Mindenkinek. Vagy, ha jobban tetszik így, akkor senkinek, hiszen a kórokozók és a hőmérséklet csökkenése is szerepet játszik a megfázásban. 


Kapcsolódó cikkek