Másképp gondolkodnak a kétnyelvű gyerekek?

2015. március 26. 13:58 ujnemzedek.hu
Nem csak az derült ki, miért érdemes több nyelvet ismerni, hanem az is, tudnak-e ugatni a kutyák nevelte kacsák.

A Concordia Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy van -e különbség a kétnyelvű és az egy nyelvű gyerekek gondolkodása között.

 

A kétnyelvű gyerekek zöme sokkal elfogadóbb felnőttkorban. (Kép: positiveservicesforkids.org)

 

Kétnyelvű tágabb értelmében bárki, aki két nyelven kommunikálni tud, akár passzív, akár aktív nyelvtudással. Szűkebb értelemben kétnyelvű személynek csak azt az embert nevezzük, aki két nyelven anyanyelvi, vagy közel anyanyelvi szinten beszél.

 

Az eredmény alapján arra jutottak, hogy a kétnyelvű gyerekek teljesen másképp értelmezik a világot maguk körül. Ők úgy gondolják, hogy a tulajdonságainkat tanuljuk, és nem örököljük.

 

Egy korábbi felmérés szerint minden harmadik ember kétnyelvű vagy többnyelvű.

 

A felmérésben 5-6 éves gyerekeket vizsgáltak, egy nyelven beszélőket és olyanokat, akik párhuzamosan tanultak (vagy már beszéltek is) két nyelvet. A kutatók két kérdést tettek fel nekik:

 

- Milyen nyelven fognak beszélni azok az angol szülők gyerekei, akiket olaszok fogadnak örökbe?

 

- Hápogni vagy ugatni fognak azok a kacsák, akiket kutyák nevelnek fel?

 

A két nyelven beszélő gyerekek rögtön rávágták, hogy az olaszok által felnevelt gyerek olaszul fog beszélni, viszont beleestek abba a hibába, hogy azt hitték, a kacsák ugatni fognak, amiért kutyák nevelik fel őket – hiszen ők erre is azt gondolták, hogy az ugatás „tanulható”.

 

A kutatók az eredményekből arra következtettek, hogy a második nyelv korai megtanulása nem csak a gyerek intelligenciáját növeli, de segíti más kultúrák és a tőle különböző emberek elfogadását, azaz csökkenti a sztereotipizálásra való hajlamot.

 

 

 


Kapcsolódó cikkek

A kormány múlt héten tette közzé a Nemzeti Alaptanterv módosításának tervét. Az Nyelvtudásért Egyesület szerint kedvező fejlemény, hogy a tervezet a korai nyelvtanítás megkezdésére már az általános iskola 1-3 osztályában lehetőséget kínál, ugyanakkor feltételeket is kíván szabni.
olvasd tovább