Már egy éve várnak mindenkit a Kontaktpontok

2014. november 4. 10:48 ujnemzedek.hu
Több mint 20 000 diákkal alakított ki személyes kapcsolatot a fiatalokat segítő irodahálózat.

 

Az Új Nemzedék Plusz TÁMOP projekt keretében a 2014-es év elejére minden megyeszékhelyen megnyitotta kapuit a több mint 60 felkészült szakembert foglalkoztató Kontaktpont-hálózat, mely egyedülálló módon nemcsak irodáiban várja a fiatalokat, hanem felkereső munkára építi információszolgáltató és tanácsadó tevékenységét. A felkereső munka elsődleges helyszínei a középfokú oktatási intézmények, valamint az ifjúság által látogatott közösségi terek, rendezvények. Előbbihez kapcsolódóan rendhagyó osztályfőnöki órák keretében többek között olyan speciális területekkel ismerkedhetnek meg a diákok, mint a felvételi eljárások, vállalkozói alapismeretek, stresszkezelés, önismeret, vagy épp az Erasmus Plusz nyújtotta lehetőségek. A Kontaktpontok munkatársai mindezidáig 300 oktatási intézményben tartottak előadást és foglalkozást, valamint 100 önálló, kifejezetten diákoknak szóló - leggyakrabban a pályaválasztást, valamit az önálló életkezdést segítő - saját szervezésű rendezvényt bonyolítottak le.

 

 

 

A felkereső munka és az életre hívott rendezvények tematikája elsősorban az életpálya építés, tanácsadás, pályaorientáció köré épülve mindig a helyi igényekre reflektál; Tatabányán rendszeres program az Élőkönyvtár, ahol különböző szakmák képviselői mesélnek a munkavégzésükről, annak felvételi rendszeréről, a munka előnyeiről és hátrányairól, nem utolsó sorban pedig gyakorlatban is kipróbálhatják az adott munkát a fiatalok. Székesfehérváron az egyik legnépszerűbb programsorozat a résztvevő fiatalok önbizalmát a rajz és vizuális kultúra készségeinek fejlesztésével növelő Vonal-Vázlat-Alkotás műhely, míg Nyíregyházán az önkéntességet népszerűsítő programokat bemutató Welcome to rendezvénysorozat örvend a legnagyobb sikernek.

 

Az ifjúsági irodahálózat egyik kitűzött célja volt a létrehozáskor, hogy a helyi ifjúsági kezdeményezéseket összefogva, az oktatási intézményekkel, az ifjúsági civil szervezetekkel szoros együttműködésben sajátos befogadó pontként jelenjen meg a fiatalok hétköznapjaiban. A kihívásnak sikeresen megfelelnek az irodák, ugyanis jelenleg országszerte 412 partnerrel rendelkeznek; minden Kontaktpont együttműködik többek között az önkormányzatokkal, a gyermek-és ifjúsági önkormányzatokkal, diákönkormányzatokkal, civil információs centrumokkal, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodáival, Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségével, és a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségével.